Ucraina a distrus în jur de 500 de vehicule blindate rusești în fiecare lună, de când a început invazia lui Vladimir Putin, în 2022 februarie, susține Kievul.
Într-o postare pe rețeaua X, fosta platformă Twitter, Ministerul ucrainean al Apărării a postat la începutul acestei săptămâni: „13.000 de vehicule blindate de luptă rusești au fost distruse de la începutul invaziei la scară largă”.
„Este vorba, în medie, de peste 500 de vehicule blindate pe lună. Războinicii ucraineni distrug armamentul rusesc cu o viteză incredibilă. Bravo!”, se mai arată în mesaj.
În actualizarea sa periodică privind pierderile rusești, ministerul a mai raportat, marți, că Rusia a pierdut, de la începutul conflictului, 6.819 tancuri, 13.049 de vehicule de luptă blindate, 14.191 de vehicule și rezervoare de combustibil, 10.698 de sisteme de artilerie, 1.017 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 721 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.318 drone, 26 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
Concomitent, Ministerul ucrainean al Apărării menționează sec „eliminarea”, până acum, a unui număr de 432.390 de militari ruși, fără a menționa însă în mod explicit dacă este vorba despre un total care include și răniții.
Kremlinul nu a comentat încă aceste cifre, dar a recunoscut anterior că Rusia a suferit „pierderi semnificative” în Ucraina.
Greu de verificat
Ambele părți beligerante își raportează cu mare atenție pierderile, care sunt dificil de verificat în mod independent.
Marina Miron, cercetător post-doctoral în cadrul Departamentului de Studii de Război de la „King's College” din Londra, a afirmat recent pentru publicația „Newsweek” că „este foarte dificil să se determine numărul de victime într-un conflict în curs de desfășurare, deoarece ambele părți vor încerca să păstreze datele secrete și să umfle numărul de victime ale adversarului.”
Kievul recunoaște că socotelile sale sunt „aproximative” și a clarificat, luna aceasta, că numărătoarea sa zilnică a pierderilor rusești include atât personalul care a fost rănit, cât și cel ucis.
Până în luna august a anului trecut, Ucraina s-a referit la pierderi ca fiind „lichidări”, ceea ce a fost frecvent interpretat de către mass-media drept un parametru care indică personalul militar „ucis”.
Luna trecută, Andri Kovaliov, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Ucrainei, a declarat că estimările Ucrainei privind pierderile erau „pierderi totale de luptă”, care includeau atât personalul mort, cât și cel rănit.
Explicația lui Kovaliov a venit după declarația președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, din 25 februarie, potrivit căreia 180.000 de soldați ruși fuseseră uciși până în acel moment al războiului.
Zelenski a mai spus atunci că aproximativ 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși, fiind prima dată când Kievul a anunțat un bilanț oficial al morților, deși a refuzat să ofere cifre pentru răniți și dispăruți.
Cifre oferite de NATO
Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, anunța, săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El nu a precizat câţi dintre aceşti militari ruşi ar fi fost ucişi, oferind doar un bilanţ global al morţilor şi răniţilor din tabăra Moscovei.
În declaraţia sa, dată presei după o întâlnire la sediul NATO cu preşedintele polonez, Andrzej Duda, Stoltenberg a mai subliniat că armata ucraineană a doborât recent avioane ruseşti de supraveghere de mare valoare, - referindu-se la lovirea a două avioane radar de avertizare timpurie A-50 -, şi a scufundat sau avariat o parte semnificativă a Flotei ruse de la Marea Neagră.
„Rusia plăteşte un preţ foarte mare pentru câştiguri marginale.”, a mai spus Stoltenberg, în timp ce armata ucraineană aflată în criză de trupe şi de muniţii încearcă să oprească înaintarea trupelor ruse revenite în ofensivă pe frontul din estul Ucrainei, după contraofensiva eşuată din vara trecută a Kievului.
Cifrele prezentate ieri de Ministerul ucrainean al Apărării au fost publicate după ce Putin a avertizat din nou Occidentul împotriva desfășurării de trupe în Ucraina.
Salutându-și victoria în cadrul unor alegeri etichetate de către liderii occidentali drept „o mare farsă”, liderul rus a avertizat că un eventual conflict între Rusia și NATO ar arunca planeta „la un pas” de Al Treilea Război Mondial.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat recent că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă, deși a spus că situația actuală nu o impune.