x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pisicile recunosc comenzile stăpânului, dar aleg să nu ţină cont de ele (STUDIU)

Pisicile recunosc comenzile stăpânului, dar aleg să nu ţină cont de ele (STUDIU)

27 Noi 2013   •   19:16
Pisicile recunosc comenzile stăpânului, dar aleg să nu ţină cont de ele (STUDIU)

Pisicile recunosc vocea şi comenzile stăpânilor, însă aleg să nu ţină cont de ele, o trăsătură de caracter care poate fi explicată prin felul în care această specie a evoluat, se arată într-un studiu al unei universităţi japoneze.

Cercetătorii Atsuko Saito şi Kazutaka Shinozuka au urmărit comportamentul a 20 de pisici, în casele în care acestea sunt crescute. În momentul în care stăpânii erau plecaţi de acasă, pisicilor li se puneau înregistrări cu voci de oameni care le chemau. Una dintre voci era a stăpânului, celelalte ale unor voluntari.

Cercetătorii au analizat felul în care pisicile răspund la chemări luând în calcul mai mulţi factori: mişcarea urechiilor, a cozii, a capului, vocalizarea şi schimbarea locului pentru a răspunde la comandă.

Atunci când erau chemate, pisicile dădeau semne că aud vocile, semnele fiind mai evidente atunci când auzeau vocea stăpânilor, însă nicio pisică nu a răspuns comenzii.

"Rezultatele indică faptul că pisicile nu au un răspuns activ când li se dă o comandă, nici măcar când este vorba de vocea stăpânului, chiar dacă este evident că o recunosc", au scris Saito şi Shinozuka în studiul lor.

Câinii, în schimb, într-un experimet similar, răspund aproape mereu comenzii înregistrate.

Cercetătorii spun că motivul pentru care pisicile ignoră comenzile stăpânilor este legat de modul în care această specie a evoluat.

Potrivit unei analize genetice recente, pisicile au evoluat din specia Felis silvestris, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani. Pe măsură ce oamenii începeau să practice agricultura, pisicile au început să fie atrase de şoarecii care se găseau în depozitele de cereale, intrând astfel în contact cu oamenii.

Saito şi Shinozuka spun că nu oamenii au fost cei care au domesticit pisicile, ci că "pisicile s-au domesticit singure", privind astfel relaţiile cu oamenii din perspectiva parteneriatului şi nu a subordonării.

"Pisicile, spre deosebire de câini, nu au fost domesticite şi crescute să asculte ordine. Dimpotrivă, se pare că ele au iniţiat interacţiunea cu oamenii. Dacă în privinţa câinilor vorbim de mii de ani în care au fost crescuţi şi antrenaţi să asculte ordine, în ceea ce le priveşte pe pisici, ele n-au avut niciodată nevoie să asculte de ordine pentru a fi utile într-o casă", au mai scris cercetătorii. 

×
Subiecte în articol: pisica studiu