x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plăcintarie romănescă cu aromă spaniolă

Plăcintarie romănescă cu aromă spaniolă

de Elena Boholt    |    07 Ian 2008   •   00:00

Corespondenţă din Castellon
Un avocat spaniol şi un asistent medical romăn au deschis impreună o plăcintărie romanescă in Castellon. Marian Anuţa, in vărstă de 45 de ani, este din oraşul Balş, judeţul Olt. A venit prima oară in Spania in 2001, cănd a deschis o afacere in domeniul transferului de bani. Avocatul Fernando Ramon Moreno, partenerul său de astăzi de la plăcintărie, a fost cel care s-a ocupat de prima firmă a romănului.


Corespondenţă din Castellon
Un avocat spaniol şi un asistent medical romăn au deschis impreună o plăcintărie romanescă in Castellon. Marian Anuţa, in vărstă de 45 de ani, este din oraşul Balş, judeţul Olt. A venit prima oară in Spania in 2001, cănd a deschis o afacere in domeniul transferului de bani. Avocatul Fernando Ramon Moreno, partenerul său de astăzi de la plăcintărie, a fost cel care s-a ocupat de prima firmă a romănului.

In timp, avocatul a ajuns să-i cunoască destul de bine pe romăni, prin intermediul lui Marian Anuţa, şi a inţeles că Romănia este o ţară cu multe oportunităţi de afaceri, dar şi cu oameni educaţi.


Slujba ortodoxă, dar şi catolică

Aşa cum se obişnuieşte in Romănia, cănd te muţi intr-o casă nouă, chemi un preot să sfinţească locul. Cum şi romănii, şi spaniolii sunt credincioşi, cei doi patroni au chemat un preot catolic (asta pentru că avocatul este catolic) şi unul ordodox ca să le sfinţească plăcintăria.

Localul este poziţionat chiar in centrul Castellon-ului, pe bine cunoscuta stradă En Medio, iar clienţii nu au intărziat să apară. Aşa cum se aşteptau patronii, primii clienţi au fost romăni. Insă şi-au făcut apariţia şI vreo doi curioşI spanioli, care au savurat cu plăcere produsele romăneşti. Marian Anuăa ne-a explicat că pentru inceput sunt 21 de sortimente de patiserie, dar dacă afacerea se va dezvolta, vor fi diversificate şi produsele.


Spaniolii nu mănăncă pe stradă

Dacă romănul este obişnuit să mănănce pe stradă o gogoaşă sau un pateu, spaniolii nu mănăncă decăt acasă sau la local. Astfel, cei doi patroni s-au găndit să imbine stilul romănesc cu cel spaniol. Astfel, in loc de o mică patiserie unde produsele se vănd la geam, aşa cum se intămplă in ţara nostră, aici a fost deschis un mic local, de aproximativ 100 mp, unde au fost amenajate căteva mese cu scaune. In viitor, patronii intenţionează să adapteze produsele tradiţionale spaniole la patiseria romănească. De exemplu, bocadillo, care este un fel de sandvici cu brănză, şuncă şi ce mai doreşte clientul, s-au găndit să fie făcut din aluatul plăcintelor romăneşti Pentru inceput au fost angajate două romănce care lucrează la plăcintarie, dar căt de curănd vor mai fi angajate alte două persoane.


Marian Anuţa este de profesie asistent medical, dar in Romănia a lucrat destul de puţin in domeniul sanitar, ca apoi să se axeze pe turism. A avut şi in Romănia mai multe afaceri in domeniul alimentaţiei, la care a renunţat insă, de cănd s-a stabilit in Spania. Investiţia in această plăcintărie a fost de peste 50.000 de euro.

×
Subiecte în articol: diaspora