x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul de pace israeliano-palestinian al preşedintelui Donald Trump, dezvăluit după Ramadan

Planul de pace israeliano-palestinian al preşedintelui Donald Trump, dezvăluit după Ramadan

23 Apr 2019   •   21:35
Planul de pace israeliano-palestinian al preşedintelui Donald Trump, dezvăluit după Ramadan

Planul de pace promis de preşedintele Donald Trump în speranţa de a ajunge la un ''acord final'' între israelieni şi palestinieni va fi dezvăluit după Ramadan, care se încheie în jurul datei de 4 iunie, a anunţat marţi ginerele şi consilierul preşedintelui SUA, Jared Kushner, relatează AFP.

''Vom aştepta până la sfârşitul Ramadanului şi apoi vom publica planul nostru'', a declarat el în cursul unei conferinţe de presă organizate de revista Time la New York.

"Ne pregăteam pentru sfârşitul anului trecut, când s-au anunţat alegerile anticipate israeliene'' care au avut loc la începutul lunii aprilie, a mai spus Kushner. Primul ministru Benjamin Netanyahu a obţinut "o mare victorie şi este în plină formare a coaliţiei sale", iar "când va termina, probabil că vom fi în plin Ramadan", a adăugat consilierul Casei Albe.

Acesta se află la conducerea unei mici echipe la Casa Albă însărcinate de doi ani de către preşedintele SUA să elaboreze o propunere de pace pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Donald Trump a promis că va reuşi pe această temă în care toţi predecesorii săi au eşuat.

Fără experienţă diplomatică la început, Jared Kushner a reuşit până în prezent să păstreze secretul cu privire la conţinutul planului său pe care liderii palestinieni l-au respins chiar înainte de publicarea sa, negând preşedintelui republican Trump orice statut de mediator de când acesta a recunoscut în mod unilateral Ierusalimul drept capitala Israelului.

"Sper că este o viziune foarte globală asupra a ceea ce se poate întâmpla dacă oamenii sunt gata să facă alegeri dificile", a explicat el. "Dacă oamenii se concentrează asupra vechilor parametri tradiţionali, nu vom progresa niciodată", a apreciat Kushner.

Renumit pentru apropierea sa de Israel, la fel ca mâna sa dreaptă Jason Greenblatt şi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim David Friedman, Jared Kushner a dat asigurări că vor fi necesare ''compromisuri dificile pentru ambele părţi''.

AGERPRES

×