x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PLANURI - Putin se întoarce la Kremlin

PLANURI - Putin se întoarce la Kremlin

de Sînziana Stancu    |    07 Noi 2008   •   00:00

Un nou scenariu politic dezvăluit de publicaţia Vedomosti prevede că preşedintele rus Dmitri Medvedev ar putea demisiona în 2009, pentru a-i deschide calea, înapoi, la Kremlin, fostului preşedinte şi actualului premier rus Vladimir Putin.



Putin stă ca sabia deasupra capului preşedintelui Medvedev
Credit: Reuters



Publicaţia rusă care a dat publicităţii acest scenariu, a citat surse de la Kremlin, care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Cu o zi înaintea apariţiei acestor speculaţii, Medvedev propusese mărirea termenului mandatului prezidenţial la şase ani, faţă de patru, cât are în prezent. Vedomosti a interpretat această propunere ca fiind un plan pus la cale de Vladislav Surkov, unul dintre consilierii prezidenţiali şefi ai lui Medvedev. Potrivit planului lui Surkov, Medvedev ar trebui să aducă unele modificări Constituţiei şi să iniţieze “reforme sociale nepopulare”, astfel încât populaţia să îl deteste şi să fie determinată să îl ceară înapoi pe fostul preşedinte, Vladimir Putin. Pe acest fond, scenariul prevede demisia lui Medvedev înainte de încheierea primului său mandat de preşedinte şi organizarea de alegeri anticipate, la care Putin ar candida cu succes,  iar prin modificarea Constituţiei, acesta ar putea rămâne cel puţin un mandat de şase ani, ca preşedinte.

RISC POLITIC
Aceeaşi publicaţie scrie că actualul premier rus ar putea să obţină, cu uşurinţă, nu numai un mandat prezidenţial de şase ani, ci chiar două succesive, astfel încât Rusia l-ar putea avea la conducere din 2009 până în 2021, cu toate că purtătorul de cuvânt al lui Putin a negat, ieri, vehement aceste zvonuri. Aceasta a fost, cumva, şi pe placul investitorilor, care sunt deja afectaţi de impactul crizei financiare asupra economiei în plină expansiune a Rusiei şi numai o veste a unei incertitudini politice le-ar mai lipsi. Şi aşa, discursul lui Medvedev despre starea naţiunii, ţinut cu o zi înainte, a făcut ca bursa să piardă tot ce câştigase la începutul zilei.

×
Subiecte în articol: externe