x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polexit, noua amenințare la adresa Europei

Polexit, noua amenințare la adresa Europei

de Şerban Mihăilă    |    13 Dec 2017   •   13:30
Polexit, noua amenințare la adresa Europei

Frustrată de condiționările impuse de Bruxelles, o generație întreagă de polonezi cere ieșirea imediată a Poloniei din UE și, pe termen lung, dizolvarea blocului comunitar. Actuala putere de la Varșovia se află în conflict cu liderii europeni, din cauza reformelor instituționale despre care criticii executivului polonez susțin că subminează democrația și statul de drept.

Relațiile aparent stabile ale Poloniei cu Uniunea Europeană devin din ce în ce mai incerte, pe măsură ce tot mai mulți polonezi observă nedreptățile existente în blocul comunitar, susține site-ul publicației britanice „Daily Express”. „Tineri frustrați se chinuie să accepte legislația impusă de o elită nealeasă de birocrați de la Bruxelles. Un conflict de interese asupra cotelor de imigranți, precum și pe tema afacerilor interne și a legislației în privința mediului i-a determinat pe mulți să ceară încetarea imediată a «ocupației UE»”, mai scrie sursa citată. Resentimentul tot mai accentuat al polonezilor față de instituțiile europene vine după ce UE a amenințat Varșovia cu suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul blocului comunitar, dacă aceasta refuză să se alinieze la politicile impuse de Bruxelles. „Cred că Europa ar beneficia foarte mult de pe urma unei piețe libere și deschise între granițele continentului.  Din nefericire, sub ocupația UE, Europa nu se dezvoltă. Eurosocialismul ne trage înapoi!”, a declarat un tânăr polonez, citat de „Daily Express”, care a precizat că a sosit momentul pentru dizolvarea instituțiilor birocratice europene. El a adăugat că sentimentele anti-europene sunt în creștere, însă mai este nevoie de timp pentru ca acestea să prindă cu adevărat în toate straturile societății. Sentimentele naționaliste au devenit însă mai puternice ca niciodată. „Astăzi, legislația UE este mai presus decât legislația națională, iar aproximativ 70 la sută din noile proiecte de lege sunt directive implementate, create la Bruxelles”, a mai spus sursa citată. „În ritmul acesta, ne pierdem suveranitatea (…) Cred că ieșirea noastră din UE e o chestiune de timp”, a adăugat un alt polonez.

Conflict periculos cu UE

Războiul dintre Polonia și UE pare să devină o realitate. Încă de la venirea lor la putere, la sfârșitul anului 2015, social-conservatorii din formațiunea politică eurosceptică Partidul Lege și Justiție s-au aflat în dezacord cu UE, în privința încercărilor Varșoviei de a obține controlul asupra Justiției și a mass-media. Anul trecut, executivul comunitar a lansat o procedură de infringement pe tema nerespectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta de o alta, pe tema neaplicării cotelor de imigranți. Ultima etapă a procedurilor de infringement este suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE.

Pe zi ce trece, UE se apropie de fosta URSS, iar acest lucru nu poate duce decât la prăbușirea ei”.

student polonez

×