x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Populiștii câștigă în Italia. Șoc în UE

Populiștii câștigă în Italia. Șoc în UE

de Şerban Mihăilă    |    06 Mar 2018   •   10:07
Populiștii câștigă în Italia. Șoc în UE

La capătul unei campanii electorale aprinse, în care au excelat amenințările contra imigranților și reproșurile la adresa unei economii în colaps, italienii au ales să meargă pe mâna partidelor de extremă dreapta și a formațiunilor populiste. Din această perspectivă, rezultatul scrutinului legislativ din Italia poate fi comparat cu votul pro-Brexit și alegerea lui Trump la Casa Albă.

Cel mai negru scenariu imaginat de Uniunea Europeană în cazul alegerilor legislative din Italia se adeverește. La victoria detașată a extremiștilor de dreapta și a populiștilor eurosceptici se adaugă și perspectiva unui blocaj parlamentar, care, foarte probabil, va duce la tergiversarea formării unui guvern funcțional, timp de săptămâni sau chiar luni de zile, excluzând astfel Roma de la mecanismele decizionale ale blocului comunitar. „Ceea ce frapează e că această ţară, fondatoarea UE, se află într-o fază de euro-decepţie (…) Este o ţară care s-a confruntat cu un aflux al migraţiei cum nu a mai cunoscut de-a lungul istoriei sale şi care s-a simţit singură, abandonată de UE”, avea să sintetizeze ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, deznodământul alegerilor de duminică. Potrivit rezultatelor parțiale comunicate ieri după-amiază, formațiunea eurosceptică și antisistem „Mișcarea 5 Stele” a devenit cel mai important partid politic din Italia, cu 32,5% din sufragii, adică aproape o treime din voturile exprimate. Cu toate acestea, foarte probabil, coaliția formată din formaţiunea radicală „Liga Nordului” (extremă dreapta, 17,5%) și partidul „Forza Italia” (centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, 14%) va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei, beneficiind de noua legislație electorală, care prevede că orice grupare politică are nevoie de cel puțin 40 de procente pentru a impune majoritatea în cele două camere ale Parlamentului. Marele perdant al alegerilor este, fără îndoială, Partidul Democrat, de centru-stânga, care cu cele 18,7% din voturile primite a obținut cel mai slab rezultat de la înființarea sa, în 2007.

Incertitudine politică de durată

Rezultatele strânse din alegerile legislative prevestesc negocieri dure pentru formarea majorității parlamentare și a noului guvern, care pot dura luni de zile, aruncând Italia într-o incertitudine politică prelungită. Atât liderul „Mișcării 5 Stele”, Luigi Di Maio, cât și cel al „Ligii Nordului”, Matteo Salvini, au vorbit deja, ieri, despre dreptul lor de a guverna țara. În pofida declarațiilor sale din campanie, în care susținea contrariul, Di Maio s-a arătat acum dispus să negocieze cu celelalte partide pentru formarea unei coaliții. Concomitent, Salvini a declarat, la rândul său, că este gata să înceapă discuțiile pentru obținerea majorității parlamentare. După cum remarcau observatorii politici, teoretic, în această conjunctură, ar fi posibilă și o coaliție între populiștii eurosceptici ai lui Di Maio și extremiștii de dreapta ai lui Salvini, într-un alt scenariu de coșmar pentru UE.

Până acum, liderii „Mișcării 5 Stele” și „Ligii Nordului” au respins categoric formarea unei alianțe între cele două formațiuni politice.

 

 

×
Subiecte în articol: populistii castiga in Italia