Ecourile articolului „Contractele de dumping, coşmarul muncitorilor români din Europa! Trista experienţă a unei românce în Germania devine emblematică pentru mulţi conaţionali” au ajuns şi în Germania, iar un cititor ne-a semnalat prin email că drama Geaninei Scrimiciuc urmează să se repete pentru alte zeci de români de la aceeaşi firmă chiar în următoarele zile.
Salarizare diferita
Informaţia a fost confirmată parţial şi de reprezentantul sindicatului NGG, însă în acest caz cei defavorizaţi sunt cei 60 de angajaţi germani, în locul cărora vor sosi muncitori din România. „Întregul abator va fi preluat din februarie de un subcontractant român. Angajaţii din estul Europei primesc doar 5 euro pe oră. Acesta este un salariu de dumping brutal”, a declarat secretarul sindicatului NGG, Matthias Brummer, pentru Nord-West Zeitung. El a adăugat că aproape 60 de angajaţi germani urmează să fie disponibilizaţi. „Există o ordonanţă clară din partea UE că muncitorii din estul Europei pot fi angajaţi cu caracter temporar, însă după un timp salariul lor trebuie să crească cu 3-4 euro pe oră. Acest lucru nu este pus în aplicare”, a mai spus Brummer.
Sindicatul reactioneaza
Sindicatul NGG va organiza vineri, 11 ianuarie 2013, între orele 14:00 [i 16:00, un protest în fata abatorului Vion din Emstek. Afişe bilingve, în română şi germană, au împânzit oraşele din zonă şi fac apel la societatea civilă să ia atitudine. Motivul este acelaşi ca şi în cazul Geaninei Scrimiciuc. Abatorul Vion din Emstek va subcontracta abatorizarea porcilor începând cu data de 1 februarie 2013. Automat, 60% dintre angajaţi îşi vor pierde contractele colective de muncă. Practic, firma aplică la nesfârşit aceeaşi metodă şi în locul unor muncitori cu salarii de 1.500-3.000 de euro, vor fi angajaţi muncitori din România cu contracte de antrepriză şi salarii de dumping social.
Driblarea salariului minim
Iniţiativa este sprijinită şi de filiala locală a partidului Die Grunen din Kloppenburg. „Nu putem accepta ca agroindustria să fie promovată prin metode îndoielnice de dumping. Avem nevoie de un salariu minim respectabil şi de legi normale, astfel încât salariile minime să nu fie driblate”, au motivat „Verzii”, care se aşteaptă la un protest de amploare.
Se alatura si altii
Prin această manifestaţie, sindicatul NGG speră să stopeze încheierea de contracte cu subcontractanţi şi să împiedice externalizarea muncii şi salariile de dumping social prin muncă temporară şi contracte de antrepriză. Ei militează şi pentru „un salariu minim legal, egal pentru toţi angajaţii firmei care execută muncă echivalentă”. Protestului i s-au alăturat mai multe organizaţii de protecţia animalelor, mediului şi iniţiative de dezvoltare, care vor milita pentru „preţuri şi salarii echitabile la nivel de producător, produse alimentare nemodificate genetic, protecţie socială, agricultură europeană şi mondială tradiţională şi ecologică, care să ţină cont de bunăstarea animalelor şi să respecte mediul”.
Se apara
La contractarea ultimului subcontractant, Concernul Vion s-a rezumat să precizeze într-un comunicat că nu are nici o legătură cu politica de angajare şi salarizare a subcontractanţilor. „Preluarea angajaţilor de la firma aflată în insolvenţă de către noua firmă nu poate fi influenţată de Vion Food Group”.