x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia primește 10 migranți de la bordul navei Aquarius

Portugalia primește 10 migranți de la bordul navei Aquarius

25 Sep 2018   •   18:40
Portugalia primește 10 migranți de la bordul navei Aquarius
Sursa foto: Foto: Frontex

Guvernul portughez a anunţat marţi că a convenit cu Franţa şi Spania să primească zece dintre cei 58 de migranţi salvaţi în Marea Mediterană şi aflaţi la bordul navei Aquarius care caută un port pentru a acosta în Europa, relatează AFP. 

Decizia de a primi aceste zece persoane a fost luată ''într-o manieră solidară şi concertată cu Spania şi Franţa'', a indicat Ministerul de Interne portughez într-un comunicat, fără a preciza unde ar putea fi debarcaţi aceşti migranţi. 

''Portugalia a convenit cu Spania şi Franţa, în cadrul răspunsului solidar la fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, să primească 10 dintre cele 58 de persoane care se află la bordul navei Aquarius II ", a explicat guvernul de la Lisabona. 

''Portugalia continuă să sprijine o soluţie europeană integrată, stabilă şi permanentă pentru a răspunde acestei provocări migratorii'', dar a decis să primească aceşti migranţi ''din motive umanitare ", a adăugat Ministerul de Interne. 

Portugalia se afla încă de la mijlocul lunii august printre ţările europene dispuse să primească migranţi de la bordul navei Aquarius, anterior acceptând să primească migranţi şi de pe o altă ambarcaţiune umanitară, Lifeline. 

Guvernul francez a sugerat marţi ca Aquarius să-i debarce pe cei 58 de migranţi în Malta şi nu la Marsilia (sudul Franţei), aşa cum a cerut aprobarea nava, potrivit unei surse a preşedinţiei franceze. Nava, închiriată de ONG-ul SOS Méditerranée, navighează pentru a salva migranţi care încearcă să ajungă clandestin în Europa. 

''Este clar faptul că nu ar trebui să facă patru sau cinci zile pe mare (...) Trebuie să debarce rapid şi acum este aproape de Malta'', a spus sursa citată, pledând pentru o soluţie europeană. 

După ce Italia şi-a închis porturile în faţa migranţilor, navele care acordă asistenţă refugiaţilor aflaţi în pericol în Marea Mediterană întâmpină în mod regulat dificultăţi în debarcarea pasagerilor lor în Europa. 

Spre deosebire de Spania, Franţa nu a permis niciodată navelor umanitare să acosteze, argumentând că, în temeiul legislaţiei maritime, migranţii salvaţi trebuie debarcaţi în cel mai apropiat 'port sigur'. 

În cursul dimineţii, ministrul economiei şi de finanţe francez Bruno Le Maire a declarat pentru BFMTV că 'pentru moment, Franţa spune nu' debarcării Aquarius pe teritoriul său, cerând respectarea regulilor europene, conform cărora nava cu migranţi salvaţi trebuie să debarce în cel mai apropiat 'port sigur'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: aquarius migranti Portugalia