x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe postBrexit: Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Australia

postBrexit: Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Australia

15 Iun 2021   •   17:17
postBrexit: Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Australia

După ieșirea din UE, Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Australia, după ce înainte a parafat acorduri cu Norvegia și Japonia, și se mai află în tratative cu alte state, scrie AFP.

Acordul de liber-schimb oferă ''posibilităţi fantastice companiilor britanice şi consumatorilor'', a declarat premierul britanic Boris Johnson.   Toate mărfurile britanice vor ajunge pe piaţa australiană fără taxe vamale. Documentul privește şi protejarea fermierilor britanici, care se tem de concurenţa produselor din Australia, în special carne de vită şi  oaie. Este prevăzut un plafon pentru importurile fără taxe vamale pentru o durată de 15 ani, prin aplicarea unor cote.

Cele două state vor să  intensifice și cooperarea privind securitatea, schimbările climatice sau tehnologia. Schimburile comerciale au ajuns la 13,9 miliarde de lire sterline în 2020. Acordul are şi un capitol privind circulaţia persoanelor, permiţând britanicilor cu vârste sub 35 de ani să călătorească şi să muncească mai ușor în Australia.

Autoritățiile de la Londra urmăresc deschiderea spre piața Asia-Pacific. 11 state din Asia și America au acceptat în această lună să înceapă cu Regaul Unit procedura de aderare la această zonă de liber schimb.

La ora actuală, Marea Britania negociază cu Noua Zeelandă și India, urmând cu Mexic și Canada, dar cel mai important este cu SUA.

×
Subiecte în articol: postbrexit marea briitanie australia