x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe postBrexit: Neînțelegeri privind exporturile de vaccinuri anti COVID-19

postBrexit: Neînțelegeri privind exporturile de vaccinuri anti COVID-19

10 Mar 2021   •   13:08
postBrexit: Neînțelegeri privind exporturile de vaccinuri anti COVID-19

Exporturile de vaccinuri anti COVID-19 a iscat discuții aprinse între Regatul Unit și UE, autoritățile de la Londra fiind acuzate că ar fi impus interdicții totale privind ieșirea din țară a tratamentelor, scrie DPA. Însă ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, a dezmințit afirmația președintelui Consiliului European, Charlse Michel.

"Faptele nu mint. Marea Britanie şi SUA au impus o interdicţie totală la exportul de vaccinuri sau la componente de vaccin produse pe teritoriul lor. Dar Uniunea Europeană, regiunea cu cea mai mare capacitate de producţie a vaccinurilor în lume, a instituit doar un sistem de control al exportului de doze produse în UE", a spus Michel. El a precizat că noul regulament privitor la exportul de vaccinuri în UE permite statelor comunitare să blocheze expoturile dacă obligația contractuală a unei companii față de UE nu a fost respectată. 

Astfel, Italia a blocat exportul în Australia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca, fabricat pe teritoriul său.

Londra a negat acuzaţiile. "Guvernul britanic nu a blocat exportul nici măcar a unui singur vaccin anti COVID-19. Orice referire la o interdicţie de export din Marea Britanie sau orice fel de restricţii privind vaccinurile sunt complet false", a transmis executivul britanic.
 

×
Subiecte în articol: COVID vaccin postbrexit