"Vreau să fiu clar înţeles. Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE. Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexit-ul poate aduce, şi deja aduce beneficii importante şi oportunităţi pentru ţară", a precizat acesta, după apariția unor informații în mass-media care indică faptul că Londra vrea să se apropie de blocul comunitar.
"Membri ai guvernului intenţionează să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare cu cea a Elveţiei cu UE. O iniţiativă care ar avea drept scop întărirea legăturilor economice cu UE" scrie Sunday Times.
Ministrul de finanţe, Jeremy Hunt, care a spus anterior că vrea eliminarea barierelor vamale dintre cele două părți.
Premierul a punctat însă controlul asupra imigrației și acordurile comerciale semnate cu state terțe, ca fiind beneficii însemnate pentru Regatul Unit.
Și secretarul de stat pentru imigrație, Robert Jenrick, a insistat asupra faptului că Marea Britanie are "o poziţie bine definită" în privinţa relaţiilor cu Bruxellesul, prin acordul de ieşire din UE din 2019. "Aceste principii fundamentale sunt cele care vor guverna relaţiile noastre în viitor", a spus acesta.
După Brexit, Marea Britanie a ieșit din piața unică europeană însă schimburile comerciale mai sunt scutite de taxe vamale dar libertatea de mișcare este limitată. Totodată, Londra nu mai contribuie la fondurile UE.
Însă Regatul Unit este grav afectat economic de ieșirea din blocul comunitar, OBR, organismul pentru previziuni economice, etransmițând că Brexit-ul a avut "un impact negativ semnificativ" asupra schimburilor comerciale ale ţării.
Deși au votat pentru ieșirea din UE, 56% dintre britanici cred în prezent că acest pas a fost o eroare, potrivit unui sondaj YouGov.