x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PRAGUL ELECTORAL / Moldova riscă o Rezoluţie critică din partea Consiliului Europei

PRAGUL ELECTORAL / Moldova riscă o Rezoluţie critică din partea Consiliului Europei

de Vitalie Calugareanu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Consiliul Europei, OSCE şi Comisia de la Veneţia cer autorităţilor moldovene să anuleze amendamentele şi restricţiile introduse recent în Codul electoral. Experţii internaţionali consideră că modificările operate de comunişti şi creştin-democraţi în ajunul campaniei electorale contravin Constituţiei ţării şi legislaţiei internaţionale.Comuniştii şi creştin-democraţii din Parlamentul de la Chişinău au votat recent majorarea de la 4% la 6% a pragului de accedere în Legislativ a partidelor politice şi au interzis formarea blocurilor electorale. Opoziţia a considerat că aceste amendamente sunt contrare unui sistem democratic şi au cerut o expertiză a Comisiei de la Veneţia. Experţii străini au argumentat caracterul nedemocratic al acestor modificări şi au recomandat anularea lor până la alegerile parlamentare din primăvară.

AVERTISMENT

Europarlamentarul român, Maria Petre, a declarat că dacă autorităţile moldovene nu vor înlătura restricţiile până la sfârşitul acestui an, Moldova riscă o Rezoluţie critică din partea Consiliului Europei, referitoare la pregătirea pentru alegerile parlamentare: "Dacă nu avem răspunsuri concrete de la autorităţile de la Chişinău vom iniţia un asemenea document", a precizat ea.

Potrivit sondajelor de opinie, cel puţin trei formaţiuni politice de orientare democratică din Republica Moldova se află la limita pragului actual de 6% de accedere în Parlament. O eventuală revenire la vechiul prag electoral de 4% ar însemna intrarea lor în Parlament, mai puţine mandate pentru comunişti şi creşterea şanselor actualei opoziţii de a crea, în viitorul Parlament, o alianţă necomunistă care să guverneze.

ÎNCĂPĂŢÂNARE
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul de la Chişinău, comunistul Grigorie Petrenco, a declarat că le poate promite europenilor doar că recomandările lor vor fi examinate. Totodată, el susţine că nu există un model unic acceptat privind normele electorale, fiecare ţară stabilindu-şi propriile reguli.

La Chişinău, un grup de ONG-uri au constituit "Coaliţia-2009 pentru alegeri libere şi corecte", care va monitoriza comportamentul actorilor politici şi al presei în campania electorală, va efectua sondajul la ieşirea de la urne în ziua alegerilor, precum şi numărarea paralelă a voturilor.

×
Subiecte în articol: externe