x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Predarea ştafetei la Elysee se va face la 15 mai. Angela Merkel îl aşteaptă „cu braţele deschise” pe Hollande la Berlin, dar inflexibilă privind tratatul bugetar european

Predarea ştafetei la Elysee se va face la 15 mai. Angela Merkel îl aşteaptă „cu braţele deschise” pe Hollande la Berlin, dar inflexibilă privind tratatul bugetar european

de Istvan Deak    |    07 Mai 2012   •   14:18
Predarea ştafetei la Elysee se va face la 15 mai. Angela Merkel îl aşteaptă „cu braţele deschise” pe Hollande la Berlin, dar inflexibilă privind tratatul bugetar european

Ceremonia de predare a puterii intre presedintele ales Francois Hollande si seful statului in exercitiu, Nicolas Sarkozy, a fost fixata de comun acord pentru marti 15 mai, a anuntat luni Palatul Elysee, citat de AFP.

Aceasta data a fost stabilita intre secretarul general al Presedintiei Republicii, Xavier Musca, si directorul de campanie al lui Francois Hollande, deputatul Pierre Moscovici, a precizat sursa citata.

Hollande va participa marti alaturi de seful statului la ceremoniile cu ocazia victoriei de la 8 mai 1945.

Fara perioada de gratie

Sub supravegherea pietelor si fara a putea spera la o perioada de gratie, presedintele ales al Frantei s-a apucat deja de luni sa lucreze la formarea Guvernului si pregatirea discutiilor – apreciate de observatori drept dificile – cu Germania, referitoare la cresterea economica in Europa. Nu de alta, dar alegerile legislative din Grecia, desfasurate duminica, in acelasi timp cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale franceze, lasa sa planeze riscul unei tari de neguvernat la Atena.

Intalnirea cu Merkel, primul test

Noul presedinte trebuie sa pregateasca cu grija intalnirea cu cancelarul german Angela Merkel. Ea se anunta delicata, pentru ca liderul german a pus conditii inca de luni, afirmand ca nu se pune problema sa renegocieze tratatul bugetar european. Doamna Merkel l-a cam ignorat pe Hollande in timpul campaniei electorale. Acum afirma ca-l va primi 'cu bratele deschise' la Berlin.

In Germania, Financial Times Deutschland evoca o "cotitura, mai ales pentru Angela Merkel", cancelarul german, promotoarea austeritatii in combaterea crizei datoriilor, care nu si-a ascuns sustinerea fata de presedintele invins Nicolas Sarkozy, odata cu alegerea lui Hollande. "Este foarte neplacut pentru Merkel. Nu atat pentru ca Hollande ar ameninta salvarea euro, ci pentru ca solicitarea sa de completare a pactului fiscal cu masuri de crestere afecteaza suprematia cancelarului in Europa", continua cotidianul economic.

Publicatia berlineza Tagesspiegel (de stanga) vede Franta "despartindu-se simbolic de Europa de Nord si apropiindu-se de (Europa de) Sud, in termeni de indepartare fata de disciplina bugetara", iar Germania ramanand cu "prea putini aliati". Iar daca "pietele isi pierd increderea in Franta, acest lucru va slabi euro".

Insa, in opinia Stuttgarter Zeitung, Franta singura nu va putea sa induplece Germania in privinta austeritatii. "Oricat de importanta ar fi Franta in a face Europa sa avanseze, ea nu este suficient de puternica pentru a-si impune vointa altor mari puteri".

×