x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREGĂTIRI DE CEREMONIE / Aretha Franklin şi mii de militari la învestirea lui Obama

PREGĂTIRI DE CEREMONIE / Aretha Franklin şi mii de militari la învestirea lui Obama

de Mihaela Matachita    |    19 Dec 2008   •   00:00

Cântăreaţa Aretha Franklin se numără printre personalităţile care vor participa la ceremonia de învestitură a preşedintelui ales al Statelor Unite, iar Pentagonul vrea să mobilizeze mii de militari pentru a feri Washingtonul de orice atentat în cursul manifestărilor care ar urma să atragă milioane de oameni.



Programul festivităţilor de inaugurare a preşedintelui american ales, Barack Obama, care se vor desfăşura pe 20 ianuarie, la Washington, a fost dat ieri publicităţii, a relatat AFP. Preşedintele comisiei de organizare, senatorul democrat de California Dianne Feinstein, a anunţat că la evenimentele "de dimensiuni istorice" vor participa artişti "dintre cei mai talentaţi din lume, cu origini şi genuri diferite".

Ceremonia va debuta cu fanfara militară United States Marine Band, urmată de două coruri de copii din San Francisco. Va urma cântăreaţa soul Aretha Franklin (66 de ani). Apoi, vicepreşedintele ales, Joe Biden, va depune jurământul. După un moment susţinut de un cvartet format din violoncelistul sino-american Yo-Yo Ma, violonistul Itzhak Perlman, pianista Gabriela Montero şi clarinetistul Anthony McGill, Barack Obama va depune jurământul şi va susţine discursul de învestitură. Imnul naţional va fi intonat de fanfara Sea Chanters a Marinei americane.

MĂSURI DE SECURITATE    
La 20 ianuarie, forţele armate vor efectua patrule aeriene, vor organiza o vastă reţea de susţinere medicală şi vor ajuta forţele de ordine să asigure securitatea în capitala americană, a explicat generalul Gene Renuart, şeful comandamentului Nord al Statelor Unite, citat de AFP. "Nu am identificat o ameninţare specifică, dar pentru un eveniment cu asemenea vizibilitate, atât de important şi atât de istoric, trebuie să fim pregătiţi să răspundem dacă se întâmplă ceva", a declarat el jurnaliştilor.

Circa 7.500 de militari activi şi 4.000 de membri ai Gărzii Naţionale vor lua parte la aceste operaţiuni. La rândul său, NORAD, comandamentul americano-canadian pentru apărarea aerospaţială nord-americană, va spori numărul patrulărilor deasupra Statelor Unite, pentru a preveni un atentat de tipul celui de la 11 septembrie.

Baterii de rachete Patriot, pentru apărare antieriană, vor fi desfăşurate la Washington. Unităţi speciale vor fi pregătite să intervină în cazul unui atentat cu armă chimică.
    
DEJUN CU PREDECESORII

Preşedintele american, George W. Bush, îi va primi, la 7 ianuarie, pentru un dejun, pe predecesorii săi şi pe succesorul său, Barack Obama, după cum a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, citată de CNN. Bush va fi gazda unui dejun la care, pe lângă Obama, sunt invitaţi foştii preşedinţi Jimmy Carter, George H.W. Bush (tatăl actualului preşedinte) şi Bill Clinton. Obama a propus această reuniune în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu Bush în Biroul Oval, la 10 noiembrie, au declarat două surse citate de CNN.

×
Subiecte în articol: externe obama