x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră: Creierul lui Einstein, expus publicului

Premieră: Creierul lui Einstein, expus publicului

24 Noi 2011   •   11:56
Premieră: Creierul lui Einstein, expus publicului

Daca v-ati intrebat vreodata cum arata creierul unui geniu, ei bine aveti ocazia sa va satisfaceti aceasta curiozitate daca vizitati Muzeul Mutter din Philadelphia. Creierul fizicianului Albert Einstein a fost expus in public pentru prima oara. Mai exact, este vorba de 46 de sectiuni ale creierului laureatului cu Premiul Nobel: 45 in marime reala si una marita cu ajutorul unei lupe, scrie LiveScience.com. Sectiunile expuse au o grosime cuprinsa intre 20 si 50 de microni (in comparatie, un fir obsinuit de par uman are un diametru de aproximativ 100 de microni).

Dupa moartea lui Einstein, in 1955, creierul acestuia a avut o "calatorie" ciudata. Medicul Thomas Harvey, care a efectuat autosia, i-a scos lui Einstein creierul si nu l-a mai pus la loc. Doctorul a sustinut ulterior ca fiul lui Einstein i-ar fi permis sa pastreze creierul, insa familia fizicianului a contestat aceasta afirmatie.

Harvey si-a pierdut slujba in urma scandalului creat, insa a ramas cu creierul. De-a lungul anilor, insa, a trimis bucati din creier unor cercetatori in domeniul neurologiei, incercand sa inteleaga ce anume a determinat genialitatea fizicianului.

Muzeul din Philadelphia este, totodata, si fericitul posesor al unei tumori care i-a apartinut presedintelui Glover Cleveland, dar si al unor tesuturi din gatul lui John Wilkes Booth, asasinul presedintelui Abraham Lincoln.

×