x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră: „The New York Times” susţine două candidate democrate pentru scrutinul din 2020

Premieră: „The New York Times” susţine două candidate democrate pentru scrutinul din 2020

20 Ian 2020   •   22:10
Premieră: „The New York Times” susţine două candidate democrate pentru scrutinul din 2020

„The New York Times” (NYT) a anunţat că susţine în premieră două candidate în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2020, pe senatoarele Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar, fiind pentru prima dată când publicaţia nu se poate pronunţa în favoarea unui singur nume, informează luni AFP şi dpa.

Pentru a justifica această ambivalenţă între cele două democrate cu programe electorale foarte diferite, prestigiosul cotidian a susţinut că vrea să concilieze o alegere „radicală”, Elizabeth Warren, cu una „realistă”, Amy Klobuchar.

„O dezbatere esenţială are loc în prezent între două viziuni ce ar putea determina viitorul partidului şi poate al ţării”, se spune într-un editorial al NYT. „Unii din interiorul partidului îl văd pe preşedintele Trump ca pe o aberaţie şi cred că revenirea la o Americă mai raţională este posibilă. Apoi, există cei care cred că preşedintele Trump a fost produsul sistemelor politic şi economic atât de corupte, încât acestea trebuie înlocuite”, adaugă publicaţia.

„Atât modelul radical, cât şi cel realist merită o examinare serioasă. De aceea, susţinem candidatele cele mai eficace pentru fiecare dintre (cele două) abordări. Acestea sunt Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar”, precizează NYT.

Elizabeth Warren, care reprezintă aripa stângă a Partidului Democrat, este destul de bine plasată în sondaje, clasându-se cu regularitate pe poziţia trei, în urma vicepreşedintelui Joe Biden şi a unui contracandidat foarte de stânga, Bernie Sanders.

„Calea de urmat spre o nominalizare a dnei Warren este presărată cu capcane, însă nu este greu de imaginat”, a estimat NYT.

Amy Klobuchar, moderată în luările sale de poziţie, este mai departe în intenţiile de vot, dar cotidianul îi laudă calităţile. Lunga sa experienţă în Senat „şi capacitatea sa dovedită de a uni cele două tabere ar face din ea o expertă a compromisurilor (în mod cert, din partea sa) şi o figură ce ar uni cele două aripi ale partidului şi prea poate Naţiunea”, notează prestigiosul cotidian american, adăugând la final: „Fie ca cea mai bună să câştige”.

Pentru prima dată, NYT a arătat în mod transparent, într-o emisiune de televiziune, procesul pentru desemnarea candidatului său preferat. Acest proces presupunea interviuri cu nouă candidaţi. Cei şapte bărbaţi, printre care şi doi actuali favoriţi în alegerile primare democrate, nu au reuşit să convingă redacţia.

AGERPRES

×