x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic, David Cameron: Acţiunile Moscovei faţă de Ucraina sunt "inacceptabile". Rusia riscă noi sancţiuni

Premierul britanic, David Cameron: Acţiunile Moscovei faţă de Ucraina sunt "inacceptabile". Rusia riscă noi sancţiuni

14 Noi 2014   •   08:04
Premierul britanic, David Cameron: Acţiunile Moscovei faţă de Ucraina sunt "inacceptabile". Rusia riscă noi sancţiuni

Rusia riscă noi sancţiuni dacă nu se angajează să rezolve conflictul din Ucraina, a declarat vineri primul ministru britanic David Cameron, care calificat drept 'inacceptabile' acţiunile Moscovei faţă de Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres. Într-un discurs rostit în parlamentul de la Canberra, Cameron a declarat că sancţiunile impuse până acum de Occident au avut un impact asupra economiei ruse.

'Acţiunile Rusiei sunt inacceptabile', a declarat jurnaliştilor premierul britanic, înainte de a pleca la Brisbane pentru summitul şefilor de stat şi de guvern din cadrul G20, la care va participa şi preşedintele rus Vladimir Putin.

'În cazul în care Rusia va adopta o abordare pozitivă faţă de libertatea şi responsabilitatea Ucrainei, aceste sancţiuni ar putea ridicate', a adăugat el. Dar 'dacă Rusia continuă să înrăutăţească situaţia, sancţiunile ar putea să se intensifice. Este atât de simplu', a avertizat şeful executivului britanic.

Rusia a reiterat joi că nu are trupe în estul Ucrainei, regiune controlată de separatişti proruşi.

Ucraina declarase în ajun că se pregăteşte de luptă, în reacţie la concentrarea de trupe ruse în această regiune, concentrare confirmată de NATO, amplificând astfel temerile privind reluarea ostilităţilor după două luni de armistiţiu fragil.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat miercuri că Washingtonul 'continuă să lucreze' cu Uniunea Europeană în eventualitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a indicat marţi că UE, care trebuie să examineze această chestiune la 17 noiembrie, nu prevede noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, în afară de posibilitatea extinderii listei cu responsabili ucraineni proruşi, obiectul unor sancţiuni deja aprobate.

Rusia este acuzată de Kiev şi Occident pentru degradarea situaţiei în estul Ucrainei unde acordul de încetare a focului instaurat la începutul lunii septembrie este pe cale să se rupă. Peste 4.000 de persoane au fost ucise deja în această zonă de conflict de la începutul ostilităţilor în luna aprilie.

×