x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează

de Redacția Jurnalul    |    07 Mai 2023   •   14:20
Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează
Sursa foto: Hepta

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, i-a cerut președintelui să îl elibereze din funcție, după ce demisiile miniștrilor i-au slăbit cabinetul, care are o funcție interimară înainte de alegerile din septembrie, relatează Reuters.

Heger urmează să se întâlnească mai târziu, în cursul zilei de duminică, cu președinta Zuzana Caputova, care are puterea de a numi un nou prim-ministru interimar.

"Am decis să îi cer președintelui să îmi retragă autoritatea și să îi las președintelui spațiu pentru a încerca cu un guvern tehnocrat să conducă Slovacia în mod stabil și pașnic spre alegeri parlamentare democratice", a declarat el într-o conferință de presă.

Heger a decis să demisioneze după ce miniștrii agriculturii și de externe Samuel Vîlcan și Rastislav Kacer au părăsit guvernul.

Coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea în septembrie anul trecut, când partidul libertarian SaS a demisionat, iar ulterior a acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta populația să facă față costurilor energiei, care anul trecut au atins niveluri record în Europa.

Disputele dintre partide au paralizat aproape complet politica în această țară membră a NATO și a Uniunii Europene, care a fost un susținător puternic al vecinului său, Ucraina, de la invazia Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: premier slovacia demisie