x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preoţii au citit mesaje către autorităţile italiene, la Liturghie

Preoţii au citit mesaje către autorităţile italiene, la Liturghie

22 Feb 2009   •   00:00

Preoţii din cele 100 de parohii ortodoxe din Italia au citit, azi, la sfârşitul Liturghiei, două mesaje - unul adresat autorităţilor laice şi ecleziastice italiene, iar altul, o scrisoare deschisă adresată Italiei, care urmează să fie făcută cunoscută opiniei publice, informează Mediafax.



Pe aceste scrisori vor fi strânse semnături şi apoi vor fi trimise autorităţilor şi vor fi date publicităţii. Strângerea de semnături va dura până la 28 februarie, cu posibilitatea de prelungire.

În mesajul către autorităţi este exprimată indignarea în ceea ce proveşte atitudinea faţă de întreaga comunitate românească, în urma faptelor comise de conaţionali.

Acesta este mesajul integral adresat autorităţilor italiene:

"Iubiţi credincioşi,
În această Duminică a Înfricoşatei Judecăţi suntem chemaţi să luăm aminte la noi înşine şi la toate gândurile, vorbele şi faptele care nu sunt bineplăcute lui Dumnezeu şi pe care le purtăm în conştiinţa noastră. Vremea de postire care ne stă înainte este cea mai potrivită pentru a le ”spala” înainte să vină sfârşitul vieţii noastre.
Acest lucru este cu atât mai actual cu cât întreaga noastră comunitate din Italia trece prin momente grele de încercare în aceste zile, văzând că se ridică valuri de acuze care ni se adresează tuturor fără deosebire.
Ca urmare a acestei campanii de învinovăţire generalizată a comunităţii noastre româneşti de către unele canale de televiziune şi de către unele ziare, datorită unor fapte necugetate săvârşite de concetăţeni de ai noştri, ne vedem nevoiţi să ieşim din tăcerea resemnată în care ne-am obişnuit să fim până în prezent, ca unii care asumăm creştineşte chiar şi păcatele fraţilor noştri, şi să ne unim glasul spre a atrage atenţia în mod civilizat celor care ne cunosc şi ne apreciază, că noi vrem să ducem mai departe bunul nume, pe care uneori atât de greu şi cu atâtea sacrificii l-am câştigat, neacceptând ca acesta să fie asociat cu persoane şi fapte care nu ne reprezintă.
De aceea vă propunem să adresăm autorităţilor religioase şi civile locale următorul text pe care să-l semnăm cu toţii:
Noi, românii ortodocşi, în aceste momente de încercare prin care trecem, deşi nu ne socotim sfinţi, mărturisim public întristarea şi indignarea noastră văzând că numele nostru de creştini şi de români este pătat şi călcat în picioare pentru greşelile câtorva dintre noi şi cerem tuturor celor care ne cunosc credinţa, omenia şi hărnicia să se alăture nouă în a promova adevărata imagine care ne caracterizează şi ne reprezintă.
Ne desolidarizam totodată de toate faptele nedemne de numele de creştin săvârşite pe pământul Italiei de conaţionali de ai noştri, rugând pe Dumnezeu să îi ierte şi să-i întoarcă la calea Lui cea dreaptă şi mântuitoare şi să-i ferească de osânda cea veşnică ce se cuvine faptelor săvârşite de ei.
Dorim să adresăm pe această cale mulţumiri Curiei (Arhi) Episcopale, Eminenţei (Excelenţei) Sale precum şi clerului şi tuturor credincioşilor din cuprinsul acesteia, pentru tot sprijinul frăţesc acordat până în prezent şi pentru solidaritatea pe care totdeauna le-au manifestat faţă de noi, rugându-i să le manifeste şi de acum înainte, dând mărturie despre bunele raporturi dintre noi şi despre buna înţelegere care există între comunităţile noastre.
Dorim de asemenea să mulţumim tuturor autorităţilor de stat provinciale şi regionale precum şi Primăriei oraşului XXX pentru toată susţinerea pe care mereu au acordat-o comunităţii noastre, cerându-le să o facă şi în aceste momente de încercare, în care pare ca s-au uitat numeroasele lucruri pozitive pe care românii le-au împlinit.
În aceste momente dorim să ne exprimăm solidaritatea şi cu toţi fraţii şi surorile noastre care suferă în tăcere, fiind supuşi la tot felul de umilinţe şi abuzuri din partea celor pe care îi îngrijesc sau la care muncesc în Italia. Rugăm pe Dumnezeu să le dea tărie şi curaj, să le ajute să ajungă la limanul cel lin al împlinirii trupeşti şi sufleteşti, în pace şi bună înţelegere.
Dumnezeu să ne ajute!".


Mediafax

×
Subiecte în articol: diaspora