x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională: O primăvară românească în mijlocul iernii?

Presa internaţională: O primăvară românească în mijlocul iernii?

29 Ian 2012   •   21:00
Presa internaţională: O primăvară românească în mijlocul iernii?

Protestatarii au reusit sa schimbe starea de spirit si au reusit sa dea deja rezultate
Poporul roman a fost adormit de ceva timp. Dupa mai bine de 20 de ani de la caderea regimului comunist, romanii au decis sa se trezeasca, deoarece credinta pe care si-au pus-o in alesii lor nu le-a adus viata pe care o doreau, se arata intr-o postare de pe site-ul Waging nonviolence, preluat de Agerpres.

Actuala criza economica, masu­ri­le de austeritate implementate de Gu­vern, coruptia in randul politicie­ni­lor, modul nedemocratic in care sunt puse in aplicare legile de catre Exe­cutiv, conditiile precare de viata si alte nemultumiri interconectate i-au scos pe romani in strada, conside­ra autorul comentariului.

Sursa citata precizeaza ca mul­ti­mea de protestatari a fost una mix­ta – varstnici, studenti, activisti cu di­fe­rite cauze, simpli muncitori – dat toti s-au saturat de conditiile lor de viata. De aici si incapatanarea cu care con­ti­nua protestele, chiar in ger. "Oa­me­­nii au decis sa suporte cu stoi­cism vre­mea rece pentru a-si arata ne­mul­tumirea fata de Putere", scrie autorul.

In timpul acestor zile de protest, unii oameni au recurs la tactici violente. Au izbucnit ciocniri intre politisti si un grup de fani ai fotbalului care ii sustineau pe protestatari, care a dus la ranirea unor persoane in randul celor protestau pasnic. Desi­gur, se spune in articol, mass-media s-au concentrat asupra acestor incidente, punand intregul protest intr-o lumina proasta. Cu toate acestea, protestatarii au reusit sa schimbe starea de spirit, recunoscand ca disciplina nonviolenta ar fi vitala pentru cauza lor. Acest tip de intelegere nu este ceva de care sunt capabili multi romani, cu toate ca acest lucru se poate schimba, afirma semnatarul articolului, potrivit Agerpres.

Din apartament, in strada
La randul ei, agentia France Presse scrie, citand un protestatar, despre "revolta de apartament care a coborat in strada". "Dupa ce au su­por­tat cu stoicism una dintre curele de austeritate cele mai dure din Europa, mii de romani au manifestat timp de 15 zile pentru a-si exprima saturatia. "Revolta de apartament a coborat in strada", a declarat pentru AFP dramaturgul Mihaela Michailov. "De obicei cantonata in conversatiile cotidiene, nemultumirea fata de oamenii politici si austeritate s-a afisat public prin sloganul «Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati»", remarca France Presse. Este unul dintre sloganurile cele mai inspirate ale strazii.
"In ultimele zile, o furtuna de zapada puternica a lovit Europa de Est, dar oamenii, desi in numar mai mic, inca mai ies in piata si protesteaza", se mai arata pe site-ul Waging nonviolence. "Acest val de proteste a adus deja rezultate: legea de reformare a sanatatii, care urma sa privatizeze intregul sistem medical romanesc si sa lase mii de medici fara loc de munca a fost retrasa si probabil una noua nu va ajunge in parlament prea curand. Raed Arafat a fost invitat sa-si reia vechiul post in Mi­nisterul Sanatatii, iar ministrul de Externe Teodor Baconchi a fost demis dupa ce i-a jignit pe protestatari", scrie Waging nonviolence.

In strada, in "iarna austeritatii"...
Chicago Tribune l-a ales pe Titi Amzar, care in decembrie 1989 era student la Arte, pentru a-si incepe relatarea despre situatia din Romania si mai ales protestele acestei ierni. "Titi Amzar si-a riscat viata in 1989 si s-a alaturat demonstrantilor in Piata Universitatii care l-au dat jos pe dictatorul roman Nicolae Ceausescu. Acum are 43 de ani. Si a revenit in Piata Universitatii. In mare, pentru a cere aceleasi lucruri ca in 1989 – un nou lider pentru Romania", scrie Chicago Tribune, care preia o corespondenta de la Bucuresti a agentiei Reuters. "«Toate aceste Guverne post-comuniste au fost incompetente», spune Amzar, care acum este designer. El crede ca principala cauza pentru prabusirea economiei si toate relele din societate este insasi clasa politica. Sursa citata remarca faptul ca protestele fata de presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au continuat zi de zi, timp de doua saptamani, in mai multe localitati din tara. "Protestele, cele mai ample din ultimii zece ani, sunt departe de a provoca o schimbare politica sau de a ameninta Guvernul", comenteaza, insa, sursa citata.

... dar departe de o "vara glorioasa"
Iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa, pe fondul im­prumuturilor contractate de aceasta tara si al perspectivelor economice sumbre din intreaga re­giune, afectata de criza din zona euro, potrivit unui comentariu pu­bli­cat pe blogul The Economist, ci­tat de Mediafax. Au fost numiti "vier­mi", "o mahala inepta si vio­len­ta" sau "ciumpalaci", dar sute dintre ei, exasperati de masurile de austeritate, de incompetenta po­litica si absenta consultarii pu­bli­ce in privinta legilor, inca ies pe strazile inghetate din Bucuresti si din alte orase romanesti pentru a le cere presedintelui si Guvernu­lui sa demisioneze, afirma comentariul saptamanalului britanic.

"Acum este iarna nemultumirii noastre ? Suckerspeare", scrie pe un banner in Piata Universitatii din Bucuresti, aceeasi in care protestatarii anticomunisti au fost batuti si ucisi la inceputul anilor 1990 in timpul confruntarilor cu minerii controlati de Guvern. Acum cererile sunt mult mai diverse: nu exploatarii gazelor de sist si a minereurilor de aur cu cianuri, da revenirii la monarhie, la pensii la mai mari, la taxe mai mici si mai multe piste pentru biciclete. Altii le cer pur si simplu politicienilor sa ii respecte. Iar dupa doua saptamani de proteste, se pare ca politicienii au inceput sa asculte sau cel putin sa gaseasca tapi ispasitori, scrie publicatia brita­nica, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi si la demisia lui Iulian Urban, care au insultat protestatarii.

Blogger afiliat Financial Times: Boc "inzapezit"
Oriunde se intoarce, Guvernul roman pare sa dea de necazuri. Vineri, Curtea Constitutionala a respins planul de amanare a alegerilor locale cu cateva luni pentru a se desfasura in aceeasi zi cu scrutinul parlamentar, care trebuie sa aiba loc in noiembrie. Premierul Emil Boc spera sa amane alegerile locale ca sa castige mai mult timp pentru ca beneficiile programului sau dur de austeritate sustinut de FMI sa devina palpabile, iar recentele proteste publice sa-si piarda avantul, scrie Stefan Wagstyl intr-un comentariu postat pe un blog afi­liat ziarului britanic Financial Times.

Dar judecatorii au spus nu. Asa ca singurul ajutor al lui Boc este distragerea atentiei de furtunile de zapada care au maturat Romania saptamana aceasta, potolind demonstratiile antiguvernamentale. Dar zapada se va topi, sentimentul antiguvernamental, probabil nu.

Numarul demonstrantilor din acest an se ridica, in general, la nivelul catorva mii. Ei nu ameninta, deocamdata, sa rastoarne guvernul sau sa forteze schimbarea cursului politicii economice. Guvernul Boc isi mentine angajamentul politicilor, inclusiv o crestere a TVA si o reducere severa a cheltuielilor publice, care au implicat taieri in statele de plata ale functionarilor statului, precum si ale salariilor si pensiilor. Dar demonstratiile arata ca Europa Centrala si de Est nu este imuna la protestele impotriva masurilor de austeritate din tarile mai vechi membre ale Uniunii Europene, intre care Grecia, Spania si Italia. Chiar daca romanii au trecut prin cea mai grava criza economica de dupa 1989, actuala incetinire a ei este suficient de dezagreabila pentru a-i face furiosi.

Foarte multe depind acum de economie. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a redus saptamana aceasta previziunile privind cresterea economica in regiune si nu a menajat Romania, reducand PIB pe 2012 de la 1,8 % la 1,5%. Aceasta este in conformitate cu prognoza BERD de 1,7% pentru Europa de sud-est. Dar Romania iese din cea mai profunda recesiune din regiune, iar romanii spera intr-o recupe­rare mai rapida, conchide autorul comentariului. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: proteste romania