x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa l-a dat dispărut pe posesorul “comorii naziste” din Munchen. Unde se ascunde pacientul Gurlitt?

Presa l-a dat dispărut pe posesorul “comorii naziste” din Munchen. Unde se ascunde pacientul Gurlitt?

de Istvan Deak    |    15 Ian 2014   •   16:48
Presa l-a dat dispărut pe posesorul “comorii naziste” din Munchen. Unde se ascunde pacientul Gurlitt?

La începutul lunii decembrie, o instanţă germană a dispus transportarea colecţionarului de opere de artă Cornelius Gurlitt într-o clinică şi punerea lui imediată sub tratament. Cornelius Gurlitt este nimeni altul decât posesorul aşa-zisei “comori naziste” descoperite de autorităţile germane stocate într-un apartament din cartierul Schwabing al oraşului Munchen. Era vorba despre 1.406 tablouri semnate de maeştri precum Chagall, Picasso, Toulouse-Lautrec, Otto Dix, Degas etc. Cornelius este fiul unui negustor de artă din perioada nazistă, Hildebrand Gurlitt, preferat de regimul celui de-al Treilea Reich pentru vânzarea şi scoaterea din ţară a operelor de artă jefuite de nazişti de la evrei sau operele considerate “artă degenerată” de nazişti şi care au fost eliminate din muzeele germane.
A trecut o lună şi noutăţile despre starea de sănătate a octogenarului întârzie să apară. Jurnaliştii de la publicaţia germană Focus, care au fost cei care au demascat întregul caz - Procuratura Augsburg a confiscat încă din 2012 colecţia de 1.406 opere de artă aparţinând lui Gurlitt şi suspectate de a avea “un trecut nazist” - s-au pus iar pe urmele bătrânului.

Nu este acasă
În prima fază au aflat că acesta a primit din oficiu un avocat: pe Christoph Edel. Alături de alţi trei avocaţi, acesta şi-a format o echipă menită să îl apere pe Cornelius Gurlitt. De cine, asta nu se ştie încă. Jurnaliştii au ajuns iar la apartamentul lui din cartierul munchenez Schwabing, dar nimeni nu a răspuns la uşă. Nici vecinii nu l-au mai văzut pe octogenar de ceva vreme. Mai exact, de când a fost ultima data la cumpărături, prin noiembrie. 
Ba mai mult, o vecină de aproximativ 60 de ani se dezice complet de el. “Nu cunosc nici un Gurlitt aici”, ceea ce îi face pe jurnaliştii germani să exclame: “Nimeni nu e interesat de soarta bărbatului de 80 de ani, protectorul unei comori naziste. Parcă oamenii sunt mai mulţumiţi că în sfârşit s-a făcut linişte în zonă”, scrie Focus.

Focus nu se lasă
Doi procurori sunt încă activi pe cazul fiului lui Hildebrand Gurlitt. Procuratura Augsburg continuă cercetările doar pe tema unei eventuale fraude fiscale comise de octogenarul Cornelius Gurlitt. Din colecţia sa de 1.406 opere de artă, cel puţin 600 sunt suspectate că au fost dobândite într-un mod fraudulos în perioada regimului nazist.
Apoi, Tribunalul din Munchen se ocupă de soarta sănătăţii lui Gurlitt şi a dispus punerea sa imediată sub tratament. Toate acestea după ce bătrânul nu a răspuns timp de o săptămână la telefoanele rudelor sale. De atunci, Gurlitt a dispărut. Cazul a rămas şi în atenţia cititorilor revistei Focus, care se întreabă unde se află acesta. Inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei din Bayern susţine că a primit solicitări din partea unor persoane private referitoare la soarta lui Gurlitt, un personaj demn de industria cinematografică.

Zid de tăcere
“Anchetatorii se ascund în spatele unui zid de tăcere. Procurorul de caz Matthias Nickolai a subliniat că ancheta privind frauda fiscală este departe de a fi încheiată. Nu doresc să dea publicităţii locaţia în care se află, dar susţin că deja s-au prezentat trei avocaţi care doresc să îl apere în acest caz”, scrie Focus. Avocatul Christoph Edel a preluat cazul pentru următoarele şase luni şi va fi ajutat de doi colegi pe probleme de drept penal şi un altul pe cele de drept civil. Focus se întreabă dacă lucrurile se fac cu mijloace corecte, având în vedere că vorbim despre o persoană cu grave tulburări fizice şi psihice. Edel nu a dorit să comenteze acest aspect. “Trebuie să respectăm perimetrul privat al clientului nostru. Nu putem oferi nici un fel detalii”, a subliniat acesta.

Avocatul decide soarta colecţiei
Medicii din clinica la care a fost transportat Gurlitt susţin că acestă suferă de afecţiuni cardiace şi i s-a montat un bypass. Vicepreşedintele Tribunalului Munchen, Rolf Werlitz, a subliniat că Gurlitt se află încă sub tratament. Se discută dacă tratamentul va fi întrerupt sau va fi schimbat într-unul definitiv. Acesta fiind regulamentul în vigoare pentru persoane fără rude sau apropiaţi. Totuşi, Gurlitt nu este chiar singur, are încă rude în Germania şi nu numai.
Christoph Edel este şi avocatul unui personaj controversat din Bavaria, Gustl Mollath, încarcerat pentru grave tulburări comportamentale într-un spital pentru schizofrenici. “L-am acceptat pe el fiindcă este un profesionist solicitat în foarte multe cazuri”, a comentat Werlitz. Acesta susţine că în acest caz, legea presupune că avocatul Edel va primi împuternicire să decidă inclusiv soarta operelor de artă din colecţia lui Gurlitt. “Statul de drept acţionează exact cum este corect în acest caz”, a adăugat Werlitz, care susţine că Gurlitt se află încă într-o clinică de specialitate. “Starea sănătăţii lui Gurlitt ar trebui verificată şi dată publicităţii, în caz contrar ar însemna că el îşi pierde pentru totdeauna toate drepturile”, concluzionează jurnaliştii de la Focus.
Doi experţi în artă israelieni se vor alătura grupului de lucru creat pentru expertizarea operelor din cadrul “comorii naziste”, a cărui valoare a fost estimată, la o primă evaluare după descoperirea sa, la peste 1 miliard de euro. Este vorba despre curatori de la Muzeul Holocaustului, Yad Vashem din Ierusalim şi de la Muzeul Israelului, după cum informează The Times of Israel.


×