x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa salută "victoria istorică" şi "un pas uriaş pentru omenire"

Presa salută "victoria istorică" şi "un pas uriaş pentru omenire"

de Mihaela Matachita    |    05 Noi 2008   •   00:00

Principalele ziare din Statele Unite au salutat victoria istorică a lui Barack Obama în scrutinul prezidenţial, evocând progresele înregistrate de SUA în condiţiile în care în urmă cu 50 de ani se practica segregarea rasială.



"Este unul din momentele istorice care merită consemnat", scrie New York Times, citat de AFP.  "Un american al cărui nume este Barack Hussein Obama, fiul unei femei albe şi al unui bărbat de culoare, crescut de bunici departe de continentul american, a devenit al 44-lea preşedinte al SUA", preciza NYT.

Washington Post aprecia că victoria lui Obama evidenţiază "progresele" înregistrate de SUA în relaţiile intercomunitare. "Obama s-a născut într-o perioadă în care numeroase state interziceau căsătoriile între mama sa albă din Kansas şi tatăl de culoare din Kenya. Puţini ar fi putut anticipa la acea vreme ascensiunea unui politician de culoare", preciza Washington Post, adăugând că acum "există o şansă de îmbunătăţire a imaginii SUA în lume". Wall Street Journal afirmă că "americanii i-au sancţionat pe republicani pentru eşecul economic". "Un politician de culoare a ajuns în cea mai înaltă funcţie la doar două generaţii după abrogarea legilor segregării", încheie WSJ.

La rândul său, presa britanică consideră victoria lui Barack drept "un pas gigant pentru omenire", relatează AFP. "Domnul preşedinte", a titrat sobru, pe prima pagină, cotidianul The Independent pe fotografia foarte mare care îl înfăţişa pe candidatul democrat zâmbind.

Pentru tabloidul The Sun, alegerea unui afroamerican la Casa Albă marchează "un pas uriaş pentru omenire", parafrazând celebra frază a astronautului american Neil Armstrong rostită în 1969, când a devenit primul om care a păşit pe Lună.

"Poporul american, adesea caricaturizat, sub privirea istoriei, a făcut o alegere netă pentru schimbare pentru el însuşi dar şi pentru lume", a subliniat The Guardian.

The Times apreciază că rata mare de participare reprezintă concretizarea unei "democraţii americane întinerite".
    

×
Subiecte în articol: externe