x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președinta Taiwanului reafirmă dorința de independență a Taiwanului

Președinta Taiwanului reafirmă dorința de independență a Taiwanului

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   22:40
Președinta Taiwanului reafirmă dorința de independență a Taiwanului
Sursa foto: Hepta

Președinta Tsai Ing-wen a promis, sâmbătă, că va menține independența Taiwanului și se va apăra în cazul unei amenințări din partea Chinei, scrie AFP.

Ea a mai precizat însă că "războiul nu este o opţiune" și pledează pentru menținerea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.

"În faţa atacurilor civile şi ameninţărilor militare ale Chinei, locuitorii Taiwanului sunt calmi şi neagresivi, raţionali şi non-provocatori. Războiul nu este o opţiune şi niciuna dintre părţi nu poate modifica unilateral statu-quoul într-un mod non-paşnic", a afirmat Tsai Ing-wen.

Relațiile între China și Taiwan se află la cel mai scăzut nivel după susținerea tot mai mare arătată de Statele Unite pentru insulă și mai multe acțiuni care au provocat Beijingul. Ca reacție, China și-a intensificat incursiunile militare în zonă. 

Taiwanul are 24 de milioane de locuitori și se guvernează independent însă China o consideră parte a teritoriului său. 

Beijingul a insistat, în ultima perioadă, că se va reunifica cu Taiwanul, chiar și prin forță, dacă va fi necesar. 

Totodată, viitoarele alegeri în insulă se vor desfășura în ianuarie 2024 iar actuala președintă se află la finalul celui de-al doilea mandat și nu mai are voie să candideze. Astfel că actualul vicepreședinte, William Lai, a fost desemnat de Partidul Democrat Progresist pentru cursa electorală. El are 63 de ani și avansează dorințele de independență afirmând că Taiwanul este o "ţară suverană".

Opozantul său este primaul din New Taipei, Hou Yu-ih, din partidul de opoziţie Kuomintang,. Acesta este pro-Beijing și este îndrăgit de populație. 

 

×
Subiecte în articol: taiwan China tasi ing-wen independenţa