Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, s-a întâlnit sâmbătă, la Seul, cu preşedintele onorific al Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, şi cu sora liderului Kim Jong-Un, dialog istoric în ciuda avertismentelor Washingtonului asupra unei "ofensive a farmecului" olimpic din partea Phenianului, notează AFP.
Moon a primit-o la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, pe Kim Yo Jong, prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care a păşit pe teritoriul marelui rival de la sfârşitul războiului din Coreea.
Kim Yong-Nam, cel mai înalt demnitar nord-coreean care a vizitat Sudul până acum, a fost de asemenea prezent.
Surâzător, preşedintele sud-coreean a schimbat strângeri de mâini cu toţi membrii delegaţiei nord-coreene. Pe imaginile difuzate de televiziunea sud-coreeană, se poate vedea că Yo Jong, în privinţa căreia analiştii se aşteaptă să transmită un mesaj personal din partea fratelui său, avea un dosar albastru cu un sigiliu.
Există speculaţii în presa sud-coreeană asupra faptului că Phenianul l-ar putea invita pe preşedintele sud-coreean să viziteze Coreea de Nord în cursul acestui an.
Această "destindere" spectaculoasă prilejuită de Jocurile Olimpice survine unei perioade de doi ani de tensiuni extreme în peninsula coreeană. Nordul a efectuat trei teste nucleare, dintre care ultimul, cel mai puternic, în septembrie, şi zeci de tiruri de rachete, afirmând că este în măsură să lovească teritoriul continental american cu o bombă atomică.
Prezent la ceremonia de deschidere a JO de iarnă, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, nu a interacţionat cu delegaţia nord-coreeană, conform autorităţilor americane.
Nici la scurta sa apariţie la recepţia dată anterior în onoarea liderilor, el nu a dat mâna cu Kim Yong-Nam, spre deosebire de premierul japonez, Shinzo Abe, a cărei ţară este de asemenea constant ameninţată de Phenian.
"Suntem hotărâţi să ne asigurăm că, chiar în contextul puternic şi idealismul Jocurilor Olimpice, lumea îşi aminteşte adevărul despre Coreea de Nord", a scris Pence, pe Twitter.
El a reiterat totodată poziţia administraţiei Trump potrivit căreia Washingtonul va întreprinde orice "acţiune care ar fi necesară" pentru apărarea SUA, inclusiv operaţiuni militare.
Statele Unite sunt determinate să obţină denuclearizarea Coreei de Nord în timp ce liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, proclamă că ţara sa este de acum un "stat nuclear complet".
"Vom continua să punem presiune în plan diplomatic şi economic, păstrându-ne în acelaşi timp opţiunile militare" pe masă, a declarat Pence, la NBC.
El a atenţionat de asemenea că Washingtonul înţelege să se opună "la ceea ce premierul Abe numeşte într-o manieră foarte justă "ofensiva farmecului" Nordului în jurul JO".
În Coreea de Sud, o parte a opoziţiei îl acuză pe preşedintele Moon că face prea multe concesii Phenianului iar Nordul ia "ostatice" JO. AGERPRES