x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Iranului propune desfiinţarea Israelului ca „soluţie simplă” pentru conflictul israeliano-palestinian

Preşedintele Iranului propune desfiinţarea Israelului ca „soluţie simplă” pentru conflictul israeliano-palestinian

de Mediafax    |    03 Oct 2011   •   08:59
Preşedintele Iranului propune desfiinţarea Israelului ca „soluţie simplă” pentru conflictul israeliano-palestinian

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a sugerat duminica "o solutie simpla" pentru reglementarea conflictului israeliano-palestinian, care prevede ca "fiecare sa se intoarca acasa la el", relateaza AFP.
"Daca cei care sustin regimul sionist vor sa rezolve situatia, solutia este simpla. Fiecare sa se intoarca acasa la el", a declarat Ahmadinejad, in cursul unei conferinte internationale la Teheran, in timp ce ONU discuta cererea de aderare a unui stat Palestina.
"Oameni sarmani au fost adusi in Palestina cu promisiunea ca li se va asigura securitatea si locul de munca, in timp ce palestinienii au fost transformati in refugiati. Acum, palestinienii trebuie sa se intoarca acasa la ei si ceilalti sa revina de unde au fost adusi", a declarat presedintele, aplaudat de asistenta.
Ghidul Republicii islamice Iran, Ali Khamenei, a declarat cu o zi inainte, la aceeasi conferinta, ca orice plan care duce la divizarea durabila a Palestinei "este inacceptabil".
El a calificat din nou Israelul drept "tumoare canceroasa" si "amenintare permanenta" pentru regiune, asa cum face la toate interventiile sale pe aceasta tema.
Conferinta internationala privind Palestina, care s-a deschis sambata la Teheran, reuneste oficiali parlamentari din circa 20 de tari, precum si personalitati palestiniene, ca liderul Hamas, Khaled Meshaal, sau cel al Jihadului Islamic, Ramadan Abdallah Shellah.

Estimp, secretarul american al Apararii, Leon Panetta, afirma ca Israelul este "din ce in ce mai izolat" in Orientul Mijlociu, in contextul "primaverii arabe" si ca 'este realmente important sa facem tot posibilul pentru a-l ajuta sa-si refaca relatiile cu tari ca Turcia si Egiptul", a declarat duminica citat de AFP.
Panetta a declarat ca nu are prea multe indoieli cu privire la faptul ca Israelul isi mentine superioritatea militara.
"Dar problema este daca e suficient sa-ti mentii avantajul militar, daca esti pe punctul de a te izola pe arena diplomatica", a adaugat Panetta, adresandu-se jurnalistilor la bordul avionului care il conducea in Israel in cadrul unui turneu in Orientul Mijlociu.
"In acest moment extraordinar in Orientul Mijlociu, in timp ce se produc atatea schimbari, nu este bine pentru Israel sa fie din ce in ce mai izolat. Si asta este pe cale sa se intample", a precizat el.
Panetta are programate intalniri cu lideri israelieni si palestinieni luni, inainte de a merge in Egipt, apoi la o reuniune a NATO la Bruxelles, in cursul saptamanii.
El a mai afirmat ca va exercita presiuni asupra liderilor israelieni si palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor. "Principalul meu mesaj pentru cele doua parti este: nu pierdeti nimic reluand negocierile", a subliniat el.
Secretarul american al Apararii urmeaza sa se intalneasca luni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si cu ministrul Apararii, Ehud Barak, precum si cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, la cateva zile dupa depunerea cererii de aderare a unui stat Palestina la ONU.
Liga Araba le-a cerut duminica membrilor sai sa-si sporeasca ajutorul financiar pentru palestinieni, dupa decizia Congresului american de a bloca un ajutor de 200 de milioane de dolari, in urma cererii de aderare a statului Palestina la ONU, transmite AFP.
"Este necesar ca tarile membre ale Ligii sa-si sporeasca ajutorul financiar pentru poporul palestinian, pentru a-i permite sa faca fata amenintarilor cu blocarea ajutoarelor care ii sunt destinate", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, la finalul unei intrevederi cu principalul negociator palestinian Saeb Erakat.
Apelul sau a intervenit dupa o decizie a membrilor Congresului american de a bloca un ajutor economic de 200 de milioane de dolari destinat palestinienilor, in replica la cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU.
Mai multi congresmeni au evocat recent posibilitatea revizuirii ajutorului american pentru palestinieni si chiar a participarii financiare americane la Natiunile Unite, dupa ce presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a depus cererea de aderare la ONU.
"Este dreptul palestinienilor sa aiba statul lor, membru cu statut deplin al ONU, la fel ca alte popoare din lume", a insistat al-Arabi.
"Noi salutam ajutorul american, dar refuzam sa se transforme intr-un instrument de santaj", a afirmat la randul sau Erakat.
Mahmoud Abbas a prezentat la 23 septembrie o cerere istorica de aderare a unui stat Palestina ca membru cu statut deplin al ONU, pe baza frontierelor din 4 iunie 1967, cu capitala la Ierusalimul de Est.
Palestinienii au revendicat joi voturile a 11 dintre cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate in favoarea cererii lor.
Ei au nevoie de cel putin noua voturi si nici un veto pentru ca solicitarea lor sa poata face obiectul unei "recomandari" a Consiliului de Securitate, apoi al unui vot in Adunarea Generala a ONU.
Statele Unite au anuntat deja ca isi vor exercita dreptul de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, daca va fi necesar.

×