x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presedintele neales - S-a stins Gerald Ford

Presedintele neales - S-a stins Gerald Ford

de Irina Cristea    |    28 Dec 2006   •   00:00
Presedintele neales  -  S-a stins Gerald Ford

Al 38-lea presedinte al SUA, singurul care nu a fost ales prin vot, a incetat ieri din viata. Gerald Ford s-a stins la 93 de ani, lasand in urma un mandat scurt, confuz, marcat de cateva episoade controversate si de o vizita la Nicolae Ceausescu.

Al 38-lea presedinte al SUA, singurul care nu a fost ales prin vot, a incetat ieri din viata. Gerald Ford s-a stins la 93 de ani, lasand in urma un mandat scurt, confuz, marcat de cateva episoade controversate si de o vizita la Nicolae Ceausescu.

Singurul presedinte al SUA care nu a ajuns la putere in urma unor alegeri s-a stins ieri din viata. Gerald Ford a decedat la resedinta sa din Rancho Mirage, fara ca familia sa faca publica imediat cauza mortii. In varsta de 93 de ani, Gerald Ford traversase un ultim an plin de suferinta, marcat de o pneumonie din care si-a revenit foarte greu si de doua interventii pe cord.

Ford a condus SUA intre 1974 si 1976. A devenit presedinte nu in urma unui scrutin, ci dupa demisia unui Richard Nixon umilit de scandalul Watergate. Vicepresedinte in administratia de atunci, Gerald Ford a fost propulsat la Casa Alba, conform legii. Nu a reusit sa se mentina acolo decat doi ani, pentru ca nu a avut castig de cauza la alegerile din 1976, in care l-a avut ca adversar pe Jimmy Carter. Infrangerea din Vietnam, scoaterea basma curata a lui Nixon si doua tentative de asasinat sunt cele mai semnificative episoade din scurtul mandat prezidential al lui Gerald Ford.

La "nea Nicu". Ford si-a trecut in cont si o vizita in Romania, alaturi de sotia sa, Betty. A fost primit cu mari onoruri la Bucuresti si Sinaia de Nicolae si Elena Ceausescu in august 1975. Un an mai tarziu, Ford declara chiar intr-o dezbatere electorala ca "nu exista nici o dominatie sovietica asupra Europei de Est", afirmatie contabilizata de analisti drept o uriasa gafa. De altfel, Ford n-a avut viata usoara cu presa si comentatorii. A fost adesea ridiculizat pentru stilul sau usor stangaci si pentru declaratiile de genul "nu poate pasi si mesteca guma in acelasi timp". A fost totusi un presedinte pe care tocmai acest stil mai relaxat, complet opus celui lui Nixon, i-a adus un plus de popularitate. La aceasta popularitate a contribuit si sotia sa, precum promovarea imaginii vietii lor de familie. De departe insa, cea mai mare "tara" atribuita administratiei Ford este absolvirea de orice vina a lui Richard Nixon. I-a acordat acestuia "o gratiere completa, libera si absoluta", in conditiile in care Watergate a fost cel mai rasunator scandal care a implicat vreodata administratia SUA.
Regretat

Gerald Rudolph Ford s-a nascut in Omaha, Nebraska, la 14 iulie 1913. Numele sau initial a fost Leslie King. Dupa divortul parintilor a luat numele tatalui sau vitreg, Gerald Ford Senior. A fost ofiter de marina in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A devenit vicepresedinte al SUA in 1973, dupa ce Spiro Agnew a demisionat. "Presedintele Ford a fost un mare american care s-a dedicat tarii noastre pentru multi ani", a sunat un comunicat din partea administratiei Bush, emis ca reactie la aflarea vestii despre moartea lui Gerald Ford. "Prin intermediul integritatii, bunului-simt si instinctelor sale deosebite, presedintele Ford a contribuit la vindecarea natiunii noastre si la restabilirea increderii publice in institutia prezidentiala", se mai arata in textul citat de AFP.
×
Subiecte în articol: externe ford gerald gerald ford