x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Parlamentului European critică Turcia pentru demiterea unei deputate kurde

Preşedintele Parlamentului European critică Turcia pentru demiterea unei deputate kurde

15 Ian 2018   •   21:30
Preşedintele Parlamentului European critică Turcia pentru demiterea unei deputate kurde
Sursa foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a apreciat luni "inacceptabil" şi "ilegal" că deputata kurdă Leyla Zana, laureată în 1995 a Premiului Saharov al PE, a fost demisă recent din funcţia de membru al legislativului de la Ankara, relatează AFP.

"Este inacceptabil ca un reprezentant al poporului să fie destituit în mod ilegal", a declarat Antonio Tajani deschizând sesiunea plenară a Parlamentului la Strasbourg.

Leyla Zana, aleasă pe listele Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), principalul partid prokurd, a fost demisă joi din funcţia de deputat prin votul majoritar al colegilor săi. I s-a reproşat, mai ales, că, în momentul depunerii jurământului în noiembrie 2015, a vorbit în limba kurdă, şi nu în turcă, a modificat conţinutul acestui jurământ şi a absentat frecvent de la lucrările parlamentului.

În vârstă de 56 de ani, ea a petrecut zece ani în închisoare, din 1994 până în 2004, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară. La un an după eliberare, a primit Premiul Saharov al PE, acordat anual persoanelor fizice sau organizaţiilor care s-au implicat în apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de gândire.

Pe de altă parte, Antonio Tajani s-a declarat luni "foarte preocupat de numeroasele încălcări ale drepturilor omului în Turcia, împotriva unor lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile, universitari şi numeroşi jurnalişti".AGERPRES

×
Subiecte în articol: Antonio Tajani