x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Poloniei vrea rezolvarea diferendului cu UE. Propune desființarea camerei disciplinare a Curții Supreme de Justiție

Președintele Poloniei vrea rezolvarea diferendului cu UE. Propune desființarea camerei disciplinare a Curții Supreme de Justiție

03 Feb 2022   •   15:35
Președintele Poloniei vrea rezolvarea diferendului cu UE. Propune desființarea camerei disciplinare a Curții Supreme de Justiție
Sursa foto: andrzej duda/antena3

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda vrea, în sfârșit, să rezolve diferendul cu UE. Acesta a anunțat cun proiect de lege pentru desființarea camerei disciplinare a Curţii Supreme de Justiție, scrie Reuters.

" Propun ca această cameră să fie desfiinţată. Vreau să dau guvernului polonez un instrument pentru a pune capăt diferendului cu Comisia Europeană", a declarat șeful statului. Aceasta trebuie însă aprobată de Parlament. 

Potrivit proiectului de lege, judecătorii care lucrează la camera disciplinară se pot transfera la o altă secție a Curții Supreme sau să pensioneze. 

Camera disciplinară va fi înlocuită cu Camera de responsabilitate profesională, alcătuirtă din 11 judecători.

Însă propunerea președintelui a fost respinsă de criticii președintelui. 
"Acest proiect de lege nu este decât o tentativă de a obţine banii de la UE printr-o modificare fictivă de denumire, continuând încălcarea deciziilor CJUE , a scris pe Twitter Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Marea Britanie.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus Poloniei, în octombrie 2021, o amendă zilnică de un milion de euro pentru nerespectarea deciziei de suspendare a camerei disciplinare. Polonia a refuzat să plătească amenda însă Comisia Europeană a cerut Varşoviei să plătească 70 milioane de euro penalizări. Totodată, CE a amenințat că UE va reține din fondurile europene destinate Poloniei. 

 

×
Subiecte în articol: Polonia camera disciplinara Andrzej Duda