x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţia Egiptului, tranzacţionată la Bucureşti?

Preşedinţia Egiptului, tranzacţionată la Bucureşti?

de Irina Cristea    |    18 Mai 2010   •   00:00
Preşedinţia Egiptului, tranzacţionată la Bucureşti?
Sursa foto: Khaled Desouki/AFP/Mediafax

"Dedicaţie" de 7 milioane $ de la Iran pentru El Baradei



Preşedinţia Egiptului se "tranzac­ţio­nează" inclusiv la Bucureşti. Cel puţin aşa susţine un cotidian din Kuweit, care scrie că în capitala României un oficial iranian şi un afa­cerist egiptean şi-au dat mâna deasupra unui cec în valoare de 7 mi­lioane de dolari, destinat finanţării campaniei electorale a fostului director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammad El Baradei.

Acuzat de mai multe state că n-a reacţionat suficient de sever la indisciplina nucleară a Iranu­lui pe când conducea AIEA, egip­teanul şi-a manifestat, anul acesta, disponibilitatea de a candida la prezidenţialele din 2011.

Informaţia privind sprijinul ira­nian şi sponsorizarea convenită la Bucureşti a apărut pe secţiunea de blog a site-ului organizaţiei The Middle East Media Research Institute (MEMRI), dedicat chestiunilor legate de Orientul Mijlociu şi având sediul la Washington. Site-ul citează coti­dianul kuweitian Al-Siyassa, despre care precizează că este un adversar cunoscut al actualei puteri din Iran. Nici o referire la acest subiect nu apare pe alte surse.

Al-Siyassa mai relatează că omul de afaceri egiptean este un apropiat al lui Mohammad El Baradei. El i-ar fi promis fostului director al AIEA tot sprijinul necesar pentru câştigarea alegerilor, inclusiv informaţii care să îl discrediteze pe actualul preşedinte al Egiptului.

La sfârşitul lunii februarie, El Baradei se declara pregătit să candideze la alegerile din 2011 şi făcea apel la democratizarea Egiptului condus de aproape 30 de ani de Mu­barak. În ceea ce priveşte România, El Baradei avertiza în 2008 că materiale radioactive provenind din această ţară pot ajunge în posesia organziaţiei teroriste Al-Qaeda.

×
Subiecte în articol: externe