x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul petrolului crește pe măsură ce stocurile de carburanți din SUA scad, iar dolarul slăbește

Prețul petrolului crește pe măsură ce stocurile de carburanți din SUA scad, iar dolarul slăbește

31 Aug 2022   •   12:00
Prețul petrolului crește pe măsură ce stocurile de carburanți din SUA scad, iar dolarul slăbește

Prețul petrolului și-a revenit ușor miercuri, deoarece datele au indicat o cerere fermă de carburanți în Statele Unite, oferind un răgaz după o scădere de 5% cu o zi înainte, scrie Reuters.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 85 de cenți, sau 0,9%, la 92,49 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 5,37 dolari în ședința precedentă, din cauza temerilor legate de recesiune.

Contractele futures pentru octombrie ale petrolului Brent, care urmează să expire miercuri, au urcat cu 70 de cenți, sau 0,7%, la 100,01 dolari pe baril, reducând pierderea de 5,78 dolari de marți. Contractul pentru luna noiembrie, mai activ, a crescut cu 93 de cenți, sau 1%, la 98,77 dolari pe baril.

Oscilațiile de preț de la începutul conflictului din Ucraina, în urmă cu șase luni, au agitat fondurile speculative și speculatorii și au subțiat tranzacțiile, ceea ce, la rândul său, a făcut ca piața să oscileze și mai mult, așa cum s-a văzut marți.

Datele Institutului American de Petrol (API) au arătat că stocurile de benzină au scăzut cu aproximativ 3,4 milioane de barili, în timp ce stocurile de distilate, care includ motorina și combustibilul pentru avioane, au scăzut cu aproximativ 1,7 milioane de barili pentru săptămâna încheiată la 26 august.

Scăderea stocurilor de benzină a fost aproape triplă față de scăderea de 1,2 milioane de barili la care se așteptau în medie opt analiști chestionați de Reuters. Pentru stocurile de distilate, aceștia se așteptau la o scădere de aproximativ 1 milion de barili.

Cu toate acestea, datele API au arătat că stocurile de țiței au crescut cu aproximativ 593.000 de barili, față de estimările analiștilor care estimau o scădere de aproximativ 1,5 milioane de barili.

Un dolar american ușor mai slab a susținut, de asemenea, piața, petrolul fiind, în consecință, mai ieftin pentru cumpărătorii care dețin alte monede.

Creșterile de preț au fost plafonate de îngrijorările legate de faptul că unele dintre cele mai mari orașe din China - de la Shenzhen la Dalian - impun restricții și închideri de afaceri pentru a limita COVID-19, într-un moment în care a doua economie a lumii se confruntă deja cu o creștere slabă.

În ceea ce privește oferta, exporturile de petrol din Irak nu au fost afectate de cele mai grave violențe înregistrate în Bagdad în ultimii ani, au declarat marți trei surse pentru Reuters. Ciocnirile s-au atenuat marți după ce puternicul cleric Moqtada al-Sadr le-a ordonat adepților săi să pună capăt protestelor.

Principalul factor de susținere a prețurilor în acest moment este reprezentat de discuțiile membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ale aliaților, numiți împreună OPEC+, care ar putea reduce producția pentru a stabiliza piața. Următoarea reuniune a OPEC+ va avea loc pe 5 septembrie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol