x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul petrolului scade la cote alarmante

Prețul petrolului scade la cote alarmante

de Şerban Mihăilă    |    19 Apr 2016   •   07:09
Prețul petrolului scade la cote alarmante
Sursa foto: STR/EPA

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți exportatori mondiali de țiței s-au întâlnit, duminică, la Doha, unde nu au reușit să ajungă la un acord prin care să înghețe producția de petrol la nivelul din luna ianuarie a acestui an. Planul OPEC era considerat o încercare disperată de a stabiliza prețurile de pe o piață ajunsă deja la suprasaturație.

Negociat încă din februarie, proiectul de acord prevedea ca, după această perioadă de stagnare,  producătorii să se reunească din nou, în luna octombrie, pentru a evalua progresele realizate în aplicarea strategiei de redresare progresivă a pieței petrolului.

Eșecul de la Doha devenise previzibil chiar înaintea reuniunii, atunci când Iranul a anunțat că nu are de gând să-și înghețe cota de producție tocmai acum, când i-au fost ridicate sancțiunile internaționale din dosarul nuclear. În replică, aflată în competiție cu Teheranul pentru extinderea sferei de influență în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a anunțat că nu va opri producția de petrol până când Iranul nu va face același lucru.

De la un maxim atins la jumătatea anului 2014, prețurile petrolului au continuat să scadă vertiginos, cu până la 70%, în condițiile în care producția mondială a depășit cererea cu 1-2 milioane de barili pe zi. Impasul de la Doha a accelerat această tendință: prețul petrolului a scăzut dramatic, ieri, cu încă 6 procente. Incertitudinea generată de această scădere a lovit piețele bursiere din întreaga lume, iar investitorii se tem că micșorarea prețului petrolului va duce la o încetinire a creșterii economice. O serie de analiști economici citați de Reuters consideră că, de acum înainte, este foarte probabil ca marii producători de petrol să intensifice lupta pentru cota de piață, oferind discount-uri și mai mari.

×
Subiecte în articol: petrol