x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREVIZIUNI / UE, "un gigant şchiop" în 2025

PREVIZIUNI / UE, "un gigant şchiop" în 2025

de Mihaela Matachita    |    22 Noi 2008   •   00:00

În anul 2025, Uniunea Europeană va fi un "gigant şchiop" afectat de conflicte interne, cu cetăţeni eurosceptici, dependent de energia Rusiei şi cu una sau mai multe ţări dominate de crima organizată est-europeană.



Raportul "Tendinţe Globale în 2025: O lume tranformată", realizat de Consiliul Naţional de Informaţii (NIC) al Statelor Unite şi citat de publicaţia electronică EUObserver, arată că Uniunea Europeană (UE) va încheia, în 2025, reformele instituţionale şi consolidarea politică, dar se va confrunta cu conflicte interne între statele membre şi cu percepţia unui deficit de valori democratice.

UN PITIC MILITAR
UE va deveni un "gigant şchiop", adică o importantă putere economică, dar cu puţină influenţă ca actor pe scena internaţională. Potrivit raportului NIC, UE nu va reuşi să aibă un rol important din punct de vedere militar.

O LUME BĂTRÂNĂ
Raportul anticipează că serviciile publice şi sistemul de ajutor social vor fi ameninţate de cheltuielile generate de pensionarea generaţiei cu cea mai mare creştere demografică postbelică, în timp ce îmbătrânirea populaţiei va determina "schimbări dramatice" în perioada de apogeu a deficitului demografic.

IMIGRAŢIA, O SFIDARE
Documentul subliniază că integrarea imigranţilor, în special a celor musulmani, va deveni o provocare acută în climatul economic dificil şi al "revigorării naţionalismului", aşa cum s-a întâmplat în trecut.

LA MÂNA RUSIEI
În ciuda eforturilor depuse pentru găsirea unor alternative la sursele de energie, UE nu va reuşi să renunţe la dependenţa de resursele furnizate de Rusia, în timp ce crima organizată va reprezenta una dintre problemele majore ale continentului, deoarece aceste grupări vor controla chiar întregi state europene.

×
Subiecte în articol: externe