x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREZIDENŢIALE AMERICANE - McClellan îl votează pe Obama

PREZIDENŢIALE AMERICANE - McClellan îl votează pe Obama

de Mihaela Matachita    |    25 Oct 2008   •   00:00

Încă un fost oficial al Administraţiei Bush "dezertează" din tabăra republicanilor, ex-purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Scott McClellan, anunţând că va vota cu democratul Barack Obama la prezidenţialele de la 4 noiembrie.



"Am spus de la bun început că îl voi sprijini pe candidatul care are cele mai mari şanse de a schimba felul în care funcţionează Administraţia de la Washington şi de a rezolva problemele, eu voi vota cu Barack Obama", a precizat Scott McClellan pentru CNN. Afirmaţia nu a fost o surpriză, deoarece fostul purtător de cuvânt de la Casa Albă îl criticase aspru pe preşedinte, republicanul George W. Bush, într-o carte publicată în primăvară. McClellan nu este primul fost oficial care îşi aruncă toată greutatea în luptă. Cu 16 zile înaintea scrutinului, Barack Obama primise sprijinul lui Colin Powell, ex-secretar de stat al actualului preşedinte. În 2007, fostul strateg al lui Bush, Matt Dowd, se declarase dezamăgit, adăugând că Obama este singurul candidat care i-a făcut o impresie bună.

DILEMA PREŞEDINŢILOR
În aceeaşi zi cu McClellan, cotidianul New York Times îşi anunţa susţinerea pentru candidatul democrat: "Statele Unite sunt slăbite şi în derivă după opt ani administraţi greşit de preşedintele Bush". Obama a mai primit în ultimele zile susţinerea cotidianelor Washington Post, Los Angeles Times, Boston Globe şi Chicago Tribune.

Directorul Institutului de Evaluări Strategice, Serghei Oznobişcev, a opinat că o victorie a lui Obama ar fi salutată de Rusia. Însă optimismul său nu este împărtăşit de mulţi analişti politici ruşi, care cred că relaţiile SUA-Rusia ar putea deveni mai imprevizibile în cazul victoriei lui Obama. Dar oricare va fi învingătorul, democratul Obama sau republicanul McCain, viitorul preşedinte american va avea de rezolvat o mare dilemă, arăta ieri The Economist. Aceea de a alege între două importante proiecte energetice, Nabucco ori South Stream, implicit Iranul nuclear sau Rusia impredictibilă.

Semnal

"Obama. O biografie de Garen Thomas", în traducerea Cristinei-Gabriela Jaleru, a văzut lumina tiparului la Editura Niculescu. Cititorul poate afla date despre originile, faptele, convingerile candidatului democrat la prezidenţialele din Statele Unite.

52-39 scorul lui Barack Obama în faţa lui John McCain dacă alegerile ar avea loc mâine, potrivit unui sondaj New York Times/CBS News

×
Subiecte în articol: externe obama