x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prim-ministrul finlandez exclude amplasarea unei baze permanente NATO în Finlanda

Prim-ministrul finlandez exclude amplasarea unei baze permanente NATO în Finlanda

19 Mai 2022   •   11:38
Prim-ministrul finlandez exclude amplasarea unei baze permanente NATO în Finlanda

Prim-ministrul finlandez exclude amplasarea unei baze permanente NATO sau arme nucleare în Finlanda.

Sanna Marin a acordat un interviu ziarului italian „Corriere della Sera”, iar principalele gânduri par a fi excluderea ipotezei ca NATO să amplaseze o bază permanentă sau arme nucleare pe teritoriul finlandez.

„Nu este o dezbatere actuală, problema nu face parte din negocieri. Acestea sunt decizii naționale. Nimeni nu ne va impune arme nucleare sau baze permanente dacă nu le dorim. Această chestiune nu se află pe ordinea de zi. Nu mi se pare că există nici măcar un interes pentru desfășurarea de arme nucleare sau pentru deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a declarat premierul finlandez.

Chiar și fără asistența NATO, Finlanda este bine plasată pentru a se apăra singură, a spus ea: „Avem capacități defensive bune, cheltuim deja mai mult de 2% din PIB pentru apărare și, timp de decenii, am investit masiv în securitatea noastră, tocmai din cauza vecinului mare și agresiv pe care îl avem la granițele noastre”.

Sanna Marin a avut cuvinte puternice despre ultima invazie a Rusiei în Ucraina, spunând: „Decizia de a solicita aderarea la NATO este un act de pace, nu un act de război. Trebuie să ne asigurăm că nu va exista niciodată un război pe teritoriul finlandez și vom încerca întotdeauna să rezolvăm problemele prin diplomație. Din păcate, nu toate țările sunt de aceeași părere. Rusia nu este de aceeași părere. A atacat Ucraina ucigând civili, copii, mame, bătrâni, acționând într-un mod inacceptabil. De aceea, trebuie să sprijinim Ucraina și să ne asigurăm că va câștiga războiul prin furnizarea de arme, ajutor financiar și umanitar, prin lansarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, care nu se va opri până când nu va fi oprită”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: finlanda