x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima dezbatere televizată Obama vs. Romney: Republicanul câştigă confruntarea în lupta pentru Casa Albă

Prima dezbatere televizată Obama vs. Romney: Republicanul câştigă confruntarea în lupta pentru Casa Albă

04 Oct 2012   •   08:42
Prima dezbatere televizată Obama vs. Romney: Republicanul câştigă confruntarea în lupta pentru Casa Albă
Sursa foto: STF / AFP

Barack Obama şi rivalul său republican, Mitt Romney, s-au înfruntat aseară cu prilejul primei dezbateri electorale între cei doi candidaţi la prezidenţialele americane găzduită de Universitatea din Denver, statul Colorado.

Potrivit rezultatelor unui sondaj CNN împreună cu ORC International, candidatul republican Mitt Romney ar fi câştigătorul confruntării electorale. Aproximativ 67% dintre telespectatorii intervievaţi în cadrului unui sondaj telefonic l-au preferat pe Romney lui Obama în cadrul acestei prime dezbateri, menţionează site-ul internet al canalului de televiziune amintit. Numai 25% dintre telespectatori i-au dat câştig de cauză lui Obama. Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, 61% dintre cei chestionaţi au considerat că Obama s-a prezentat sub aşteptările lor, în timp ce 82% au apreciat că Romney a vorbit mai bine decât se aşteptau.

În acelaşi timp, 58% dintre intervievaţi au considerat că reprezentantul Partidului Republican s-a manifestat ca un lider puternic şi numai 37% au exprimat o opinie similară despre Obama.În plus, publicul spectator a remarcat că fostul guvernator de Massachusetts l-a atacat mai frecvent pe adversarul său.

O nouă dezbatere televizată este programată pentru 16 octombrie la Hempstead (New York) între candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte - Joe Biden şi Paul Ryan.

Economia americană, un drum "zadarnic" sub preşedinţia lui Barack Obama

Prima dezbatere televizată ce a durat o oră şi jumătate dintre cei doi principali concurenţi la fotoliul de la Casa Albă s-a desfăşurat pe scena universităţii din Denver (Colorado). Principala temă a confruntării a fost economia, printre subiectele abordate figurând impozitele, sănătatea şi soarta guvernului federal.

Potrivit aprecierilor unor analişti americani, Romney a părut mult mai hotărât şi mai bine pregătit decât adversarul său.

Preşedintele american, într-un costum închis la culoare cu cravată albastră, culoarea democraţilor, a luat cuvântul primul în această confruntare de 90 de minute axată în principal pe probleme economice şi i s-a adresat soţiei sale, Michelle, urându-i La mulţi ani! cu ocazia împlinirii a 20 de ani de căsnicie, sărbătoriţi în aceeaşi zi.

"Vreau să-ţi urez La mulţi ani!. Peste un an nu vom mai sărbători în faţa a 40 de milioane de persoane", a glumit Barack Obama.

Fostul guvernator de Massachusetts, şi el într-un costum închis la culoare, dar cu cravată roşie cu dungi, i-a răspuns pe acelaşi ton: “Sunt convins că este locul cel mai romantic pe care vi l-aţi putut imagina, aici cu mine”.

Economia americană a urmat un drum “zadarnic” sub preşedinţia lui Barack Obama, a acuzat imediat candidatul republican la prezidenţiale, amintind de rata șomajului de 8,1 la sută și slaba creștere economică a țării, cifre care sunt principala amenințare pentru efortul lui Barack Obama de a obține un al doilea mandat.

"Mă îngrijorează să văd că drumul pe care am apucat este zadarnic. Preşedintele are o viziune foarte similară celei cu care s-a prezentat în urmă cu patru ani, cea a unui guvern mai mare, cu cheltuieli mai multe, impozite mai multe, cu reglementări mai multe", a declarat Romney.

El a negat acuzațiile aduse de tabăra democrată potrivit cărora intenționează să economisească cinci miliarde de dolari prin reducerea taxelor și impozitelor, criticându-l pe președinte pentru ceea ce a numit sufocarea micilor întreprinderi.

La rândul său, președintele a avertizat că politicile economice ale lui Romney amintesc de agenda dezastruoasă a fostului președinte republican, George W. Bush. El a reamintit că a preluat mandatul când țara intra în criză economică şi că, între timp, “au fost create cinci milioane de locuri de muncă în sectorul privat”

Obama a mai atras atenția că programul de reducere a deficitului fără majorarea impozitelor, propus de Mitt Romney va determina o reducere drastică a cheltuielilor în educaţie şi sănătate.

"Dacă aveţi o abordare atât de dezechilibrată înseamnă că veţi tăia cu barda în investiţiile noastre în şcoli şi educaţie”, a declarat Obama. "Concret, asta  înseamnă tăieri de 30% în programele pentru persoanele în vârstă din aziluri, pentru copiii cu dizabilităţi, iar aşa ceva nu este o strategie bună", a mai spus actualul lider de la Casa Albă.

De altfel, subiectul taxelor și impozitelor a fost singurul care l-a pus pe republican în defensivă. Romney a acuzat administrația Obama că a intervenit prea mult în mersul economiei americane. "Orice economie are reglementări bune. Dar acestea pot deveni şi excesive", a arătat republicanul.

Reforma asigurărilor de sănătate a încins iarăşi spiritele, când Romney a repetat dorinţa sa de a abroga pachetul promulgat în 2010 de preşedintele democrat.

„Ironia face că am văzut acest model funcţionând într-adevăr bine în Massachusetts”, stat unde Romney a fost guvernator în perioada 2003-2007, i-a replicat Obama care l-a atacat şi el pe rivalul său din cauza lipsei de detalii oferite americanilor în legătură cu proiectele sale.

„Acum spune că va înlocui Obamacare şi dă asigurări că toate lucrurile bune pe care le conţine vor fi păstrate, că nu trebuie să ne facem griji”, a atras atenţia Barack Obama.

„Americanii trebuie să se întrebe dacă nu cumva motivul pentru care Romney păstrează secretul asupra tuturor proiectelor sale este că acestea sunt prea bune?!”, s-a întrebat retoric preşedintele Obama.

Obama - Romney, prima confruntare în lupta pentru Casa Albă




×