x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PRIMA REACŢIE DUPĂ ALEGERI / Al-Qaida îl insultă pe Obama

PRIMA REACŢIE DUPĂ ALEGERI / Al-Qaida îl insultă pe Obama

de Mihaela Matachita    |    20 Noi 2008   •   00:00

Ayman al-Zawahiri, unul dintre cei mai activi lideri Al-Qaida şi numărul doi în ierarhia reţelei terorist-islamiste, îl insultă pe primul preşedintele ales de culoare al Statelor Unite, Barack Obama, avertizându-l că trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan se va dovedi greşită.



Într-un mesaj, Ayman al-Zawahiri afirmă că Barack Obama este un "sclav în casă" ­ termen injurios, ce se referă la caracterul servil al unui sclav faţă de stăpânii albi, a relatat BBC.

Mesajul audio de 11 minute, însoţit de imagini statice şi înregistrări video, a fost publicat pe site-urile militanţilor islamişti. Publicat miercuri, aceasta este prima reacţie a reţelei Al-Qaida la victoria lui Obama în alegerile de la 4 noiembrie.

Zawahiri îl avertizează pe Obama că victoria acestuia în alegeri nu înseamnă că Statele Unite vor fi percepute diferit, deci "trebuie să continuăm să le facem rău".

Teroristul îl critică pe Obama, cu tată kenyan, pentru renunţarea la tradiţiile islamice. "Ai fost născut cu tată musulman, dar ai ales să stai de partea duşmanilor musulmanilor", acuză Al-Zawahiri. Obama nu este "un negru american onorabil" ca Malcolm X, ci un "abeed al-beit" ­ cuvânt ce se traduce ca "sclav în casă", dar care a fost tradus drept "negru în casă" în subtitrarea în engleză a înregistrării. Mesajul audio este însoţit de înregistrarea unui discurs al lui Malcolm X ­ militant afro-american convertit la islam, în care acesta făcea o diferenţiere între "negrii de pe câmp", care îşi urau stăpânii albi, şi "negrii în casă", care le erau credincioşi acestora.

În primul interviu tv acordat după alegeri, Obama şi-a reiterat hotărârea de a suplimenta efectivele americane din Afganistan, afirmând că eliminarea definitivă a reţelei Al-Qaida reprezintă o prioritate principală, iar capturarea sau uciderea liderului acesteia, Osama ben Laden, este "critică" pentru securitatea Statelor Unite.

Al-Qaida a difuzat, în cursul campaniei electorale din Statele Unite, mesaje de sprijin pentru contracandidatul lui Obama, senatorul republican John McCain, considerând că acesta ar fi continuat "calea spre eşec" a actualului preşedinte George W. Bush. La câteva zile după alegeri, filiala irakiană a reţelei Al-Qaida a îndemnat noua administraţie americană să se convertească la islam şi să retragă trupele din Irak, în caz contrar ameninţând cu atentate.

×
Subiecte în articol: externe obama