Primarul Istanbulului, Kadir Topbas, şi-a exprimat preocuparea faţă de faptul că protestele violente de mai multe zile, care paralizează oraşul, temându-se că incidentele ar putea afecta candidatura pentru Jocurile Olimpice din 2020.
Într-o interven]ie la emisiunea postului NTV, primarul a calificat retragerea poliţiei ca "mult prea târzie" şi s-a întrebat cum se poate explica lumii ceea ce se petrece în ultimele zile în acest oraş, cuprins de manifesta]ii antiguvernamentale, soldate cu victime numeroase. "Cum explicăm imaginile care se difuzează, fără prea multe comentarii, în întreaga lume, prin care se arată incidentele petrecute în Istanbul? Cum vom putea continua să invităm Jocurile 2020 la Istanbul? Cred că acum toţi pierdem", a exclamat Topbas.
Istanbul se confruntă cu Madrid şi Tokyo în finala procesului de selecţie pentru organizarea Jocurilor Olimpice, iar decizia finală se va lua la Congresul Comitetului internaţional olimpic din septembrie, de la Buenos Aires. Sloganul candidaturii "Bridge Together" (Un Pod, împreună) insistă pe vocaţia Istanbulului ca oraş capabil să unească diferite culturi şi viziuni prin intermediul dialogului şi buna înţelegere, o imagine afectată prin violenţele petrecute în ultima perioadă în metropola turcă.
Poliţia turcă a folosit din nou în noaptea de luni spre marţi, la Ankara şi Istanbul, gaze lacrimogene pentru a împrăştia mai multe sute de manifestanţi care aruncau cu pietre, în cea de-a cincea zi de proteste împotriva Guvernului turc, au făcut cunoscut martori şi un post de televiziune, notează AFP. Poliţiştii, criticaţi pentru brutalitatea de care au dat dovadă în prima zi a mişcării de contestare, au intervenit împotriva grupurilor care îi atacau cu pietre, au anunţat canalul de televiziune CNN-Türk şi manifestanţi.
La Ankara, în cartierul Kavaklidere, forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, în majoritate tineri, potrivit CNN-Türk. La Istanbul, poliţiştii au făcut uz de grenade cu gaze lacrimogene pentru a împrăştia în cartierul Gümüssuyu (pe malul european) circa 500 de manifestanţi care ridicaseră baricade şi declanşaseră incendii. În aceste două oraşe, alte adunări de amploare mai mare continuau în mod paşnic în pofida orei târzii. Reprezentanţii mişcării de contestare din Turcia îndeamnă manifestanţii prin intermediul reţelelor sociale să nu provoace poliţia şi să evite distrugerea bunurilor publice.