x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul portavion chinezesc efectuează noi teste

Primul portavion chinezesc efectuează noi teste

de Dan Tomozei    |    30 Noi 2011   •   10:57
Primul portavion chinezesc efectuează noi teste

Primul portavion al Chinei a demarat, marti dimineata, cel de al doilea tur de teste pe mare. Potrivit cotidianului chinez, China Daily, este posibil ca testele sa includa, in premiera, decolari si aterizari pe nava.

Yin Zhuo, contraamiral de marina in retragere si expert militar a declarat ca o componenta importanta a exercitiului va include testarea cablurilor de otel utilizate pentru a prinde si retine aeronavele in momentul aterizarii. Cablurile pot retine intr-o secunda o aeronava care aterizeaza cu 300 Km/h. Catapultele, de asemenea, vor fi testate pentru a se vedea daca pot propulsa diverse tipuri de aeronave. "O alta activitate a misiunii portavionului chinezesc este aceea de a testa comunicarea intre transportator si avioanele aflate in zbor si daca sistemul de navigare le va duce la locatiile desemnate', a mai declarat Yin.

Potrivit Ministerului Apararii din China, portavionul a trecut cu succesc primele teste pe mare, efectuate in luna august. De atunci au fost facute noi teste si au fost instalate noi aparaturi care acum necesita testari stiintifice si experimente suplimentare in larg.

Primul portavion chinezesc, de origine ucraineana, a fost contruit initial pentru marina sovietica, dar construirea acestuia a fost oprita dupa parbusirea URSS, in 1991. Ingineri din Ucraina au demontat si eliminat motoarele navei inainte sa o vanda Chinei, in anul 1998.

Un amiral Kuznetsov clasa portavion, nava are o lungime de 304,5 metri si un deplasament de 58,500 tone, si a fost reamenajata pentru misiuni de cercetare si pregatire de catre China.

Shi Yinhong, expert in domeniul afacerilor internationale la Universitatea Renmin din China, a declarat ca cel de-al doilea mare exercitiu test are ca principal scop "informarea poporului chinez cu privire la mersul pregatirilor privind operatorul de transport. Oamenii sunt foarte interesati de evolutia acestei nave si de misiunile militare, care necesita pregatiri de lunga durata", a spus Shi.

China va fi ultimul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care va opera un portavion in perfecta stare de functionare, in momentul in care va fi livrat Marinei Armatei Populare de Eliberare.

In prezent, la nivel mondial, SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, Spania, Italia, India, Brazilia si Thailanda opereaza 21 portavioane. Dintre acestea, 11 apartin SUA.

×