x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul lui Saddam - "Sunt nevinovat"

Procesul lui Saddam - "Sunt nevinovat"

de Anca Aldea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Procesul lui Saddam  -  "Sunt nevinovat"

Ieri, in Zona Verde din Bagdad, a inceput procesul lui Saddam Hussein. Fostul presedinte irakian este acuzat de masacrarea, acum 13 ani, a aproape 150 de irakieni siiti.

Ieri, in Zona Verde din Bagdad, a inceput procesul lui Saddam Hussein.

Fostul presedinte irakian si alti sapte acuzati in procesul deschis ieri au respins acuzatiile potrivit carora se fac responsabili pentru masacrarea, in 1982, in Dujail, a 143 de irakieni siiti, pentru sechestrarea a 399 de familii si pentru distrugerea caselor si a terenurilor agricole. "Repet ceea ce am spus: Nu sunt vinovat. Sunt nevinovat", a spus "macelarul din Bagdad" constient ca risca pedeapsa cu moartea daca i se dovedeste vinovatia. Mai mult, Saddam n-a recunoscut nici macar cum il cheama. El a refuzat sa isi decline identitatea in fata Tribunalului Special Irakian, asa cum cere procedura, si, timp de circa 10 minute, s-a jucat cu presedintele completului de judecata de-a soarecele si pisica. Prin aceast manevra, el a incercat sa se impotriveasca procedurilor, dar tot ce a reusit a fost intreruperea cu 10 minute a procesului. De altfel, Saddam Hussein a dovedit ca se crede inca presedintele tarii. "Imi rezerv dreptul constitutional de a-mi exercita prerogativele de sef al statului si refuz sa va raspund. Nu va recunosc autoritatea, pentru ca tot ce se petrece in acest tribunal nu are un temei juridic", a spus el.

ACUZATII. Saddam este acuzat de crime impotriva umanitatii si crime de razboi in mai multe dosare. Intr-o cladire din Zona Verde, zona cea mai securizata din Bagdad - unde se afla sediul Guvernului irakian, prima zi a procesului, care s-a axat pe chestiuni de procedura, s-a desfasurat fara alte incidente. La Tikrit, cativa zeci de adepti ai dictatorului au manifestat galagios, criticand noul guvern de la Bagdad. La Dujail, localitate situata la nord de Capitala Bagdad, irakienii siiti au scandat slogane impotriva lui Saddam, cerand pedeapsa cu moartea pentru fostul presedinte. In Zona Verde, cateva tiruri de mortiera s-au auzit ieri in zorii zilei. Potrivit autoritatilor de la Bagdad, nu au existat victime sau pagube materiale. Intr-un alt incident, insurgentii au ucis trei irakieni si doi militari ai Coalitiei - un american si un englez.

IN CUSCA. Intre timp Saddam si cei sapte fosti responsabili erau dusi la sala de audieri dintr-un imobil al Tribunalui Special Irakian (TSI), situata la o adresa care a fost tinuta secreta. Pe o latura a salii din marmura cenusie, erau asezate custi de fier neacoperite pentru cei opt acuzati.

×
Subiecte în articol: externe saddam