x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestatarii din Luxor vor ca SUA să îi sprijine împotriva regimului Mubarak

Protestatarii din Luxor vor ca SUA să îi sprijine împotriva regimului Mubarak

de Anca Aldea    |    04 Feb 2011   •   17:19

Revoluţia din Egipt a dat peste cap planurile turiştilor din lumea-ntreagă. Pentru americana Lynne Brooks (64 de ani), care îşi dorea din copilărie să viziteze minunăţiile antice egiptene, visul s-a spulberat la puţin timp după ce a pus piciorul pe pământul faraonilor. Avea un plan bine pus la punct – urma să viziteze piramidele şi Sfinxul, să cunoască o părticică din istoria tumultoasă a acestei civilizaţii, să viziteze temple şi morminte regale... Dar a aflat că Departamentul american de Stat le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească Egiptul şi atunci s-a simţit devastată.

La 23 ianuarie, Lynne şi grupul din care făcea parte au plecat din New York, într-o călătorie de 12 zile în Egipt, intitulată “Pe urmele lui Moise”. Fiecare turist a plătit 5.000 de dolari, preţ în care fusese inclusă o croazieră pe Nil, precum şi mai multe vizite – la Aswan (în sudul ţării, unul dintre cele mai uscate locuri din lume; oraş antic închinat zeiţei fertilităţii), la Templele Abu Simbel (monumente nubiene din sudul ţării; complexul, construit în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea – secolul al XIII-lea î.Chr., face parte din UNESCO World Heritage), pe insula Kitchener (situată în sud, pe Nil; are 750 de metri lungime şi este acoperită cu pâlcuri de copaci exotici), la templul de pe insula Philak (pe Nil, în sudul ţări;, închinat mai multor zeităţi), la Templul lui Horus (zeul protector al Egiptului) din oraşul Edfu (în sud, construit în perioada 237 î.Chr. – 57 î.Chr.), la Luxor (în sud, construit pe ruinele oraşului antic Teba şi considerat cel mai mare muzeu în aer liber din lume), la ruinele de la Memphis (în nord, în delta Nilului; a fost ridicat de faraonul Menes în jurul anului 3.000 î.Chr.), la necropolele de la Saqqara (la 30 de kilometri sud de Cairo; aici se află numeroase piramide în trepte şi morminte antice – mastabas – construite din chirpici şi roci), la mormintele regale de la Dashur (pe malul vestic al Nilului, la 40 de kilometri sud de Capitala Egiptului; aici se află Piramida Roşie sau Piramida Nordului, construită în timpul faraonului Sneferu) şi la Cairo.

Grupul a aterizat în Capitala egipteană, la 24 ianuarie, apoi a fost transportat la Aswan. “În primele zile a fost totul în ordine. Existau, la Cairo, câteva proteste, dar Departamentul de Stat al SUA nu emisese încă avertismente de călătorie pentru Egipt, aşa că am crezut că vom fi în siguranţă”, a povestit femeia pentru publicaţia online Delcotimes.com, adăugând că Ambasada SUA a insistat, într-o primă fază, ca turiştii să fie calmi şi să-şi continue călătoria. Oamenii s-au simţit în siguranţă în momentul în care au aflat că, alături de ei, se află doi agenţi de securitate înarmaţi, trimişi de biroul firmei de turism israeliene care organiza turul.

“Egiptenii au fost foarte prietenoşi cu noi, deşi erau îngrijoraţi de soarta ţării lor şi ne spuneau că şi-ar fi dorit să aibă de ales între mai mulţi candidaţi la scrutinul prezidenţial” – a povestit Lynne. La puţin timp după sosirea în Egipt, femeia a primit o grea lovitură - era 28 ianuarie când Ambasada SUA a anunţat că grupul de turişti urmează să fie evacuat imediat. “După patru zile pe Nil, timp în care am petrecut momente de neuitat, inclusiv la Luxor, totul s-a sfârşit brusc. După trei ore în Templul lui Horus, am aflat că, pentru a ajunge la autocar, trebuia să trecem printr-un grup de protestatari – care îşi agitau pumnii în aer şi strigau cuvinte în arabă. Majoritatea erau bărbaţi de vârstă mijlocie şi singurul cuvânt pe care îl înţelegeam era <>. Mai târziu, am înţeles că oamenii să săturaseră de corupţie şi sărăcie şi doreau ca guvernanţii să-i reprezinte. Vroiau ca America să îi sprijine împotriva regimului Mubarak”.

×