x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste anti-Gaddafi în lumea-ntreagă

Proteste anti-Gaddafi în lumea-ntreagă

22 Feb 2011   •   21:29

Sute de persoane, majoritatea cetăţeni libieni sau de origine libiană, au manifestat marţi  în faţa ambasadelor Libiei din mai multe ţări, pentru a cere plecarea lui Muammar Gaddafi de la putere şi încetarea violenţelor, relatează AFP. Circa 500 de persoane s-au strâns, majoritatea libieni, au manifestat după-amiază în faţa reşedinţei din Londra a premierului britanic, David Cameron, pe Downing Street nr.10, scandând "Justiţie acum” şi "Gaddafi trebuie să plece”. "A venit momentul să vă împachetaţi cortul şi veşmintele caraghioase şi să plecaţi la fel ca prietenii dictatori din Egipt şi Tunisia”, a declarat unul dintre organizatori, adresându-se liderului libian. Unul dintre manifestanţi a strigat în gura mare că a demisionat de la secţia culturală a Ambasadei Libiei la Londra, alături de alţi opt colegi diplomaţi.

Drapelul regatului Libiei, primul drapel al ţării între independenţă şi sosirea la putere a lui Gaddafi, a fost ridicat marţi, sub presiunea protestarilor, la Ambasada libiană din Stockholm. Circa 30 de persoane au manifestat în faţa Ambasadei Libiei la Belgrad, rupând portrete ale colonelului Gaddafi. În faţa Ambasadei libiene în Malta, circa o sută de libieni au manifestat şi au incendiat dinari libieni. Ambasada, protejată de un important cordon de securitate, a fost ţinta celor care au aruncat cu pietre, iar câteva confruntări uşoare au avut loc între protestatri şi forţele de ordine. În faţa Ambasadei libiene din Amman, circa 500 de persoane au manifestat după-amiază, cerând plecarea regimului lui Gaddafi.

Zeci de manifestanţi s-au adunat marţi după-amiază în faţa sediului Ligii Arabe din Cairo, pentru a protesta la adresa regimului Gaddafi. Manifestanţii au scandat sloganuri şi au afişat pancarte pe care se putea citi: "Opriţi genocidul în Libia!”, "Spânzuraţi-l pe Gaddafi, criminalul!”, "Să cadă teroristul!” şi "Victorie poporului libian!”. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste libia