x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste masive în Siria

Proteste masive în Siria

de Anca Aldea    |    08 Iul 2011   •   14:16
Proteste masive în Siria

Sute de mii de oameni s-au strans vineri pe strazile orasului sirian Hama pentru a raspunde apelului facut de societatea civila cu scopul de a-l indeparta de la putere pe presedintele Bashar al-Assad. Cel putin trei persoane au fost ucise mortal de fortele de ordine care au incercat sa disperseze multimea furioasa stransa in cartierul Midan din Damasc si pe strazile localitatii Dmeir, situata la est de Capitala Siriei. La Homs (in centrul tarii), cel putin 24 de persoane au fost ranite cand politistii au deschis focul spre protestatari. La Idleb, “fortele de ordine trag cu munitie reala si lanseaza grenade lacrimogene spre miile de manifestanti', a anuntat reprezentantul Ligii siriene pentru Drepturile Omului. Mai multe orase au fost cuprinse de valul protestelor - Lattaqia, Alep, Homs, Qatana, Saqba, Jdeidet, Artouz etc. In Lattakia, peste 1.000 de persoane au defilat pornind de la Moscheea al-Rahmane, sub supravegherea tevilor a peste 20 de tancuri. La Alep, mii de persoane, care au manifestat la Seif al-Daoula si Salheddine, au fost atacati de fortele de securitate si militia loiala regimului.

La Hama, protestatarii au fost incurajati chiar de ambasadorii Frantei si Statelor Unite, care s-au deplasat special in acest oras pentru a-si exprima sprijinul fata de miscarea populara. Ministerul sirian de Interne a denuntat “interferenta directa si inacceptabila' a diplomatului american in afacerile interne ale Siriei, informeaza BBC. Surse neoficiale si neconfirmate pana la aceasta ore au anuntat ca, la Hama, cel putin 22 de oameni au fost impuscati mortal de oamenii lui Bashar al-Assad. Numarul protestatarilor din Hama a fost evaluat la 450.000, toti adunati in Piata Al-Assi si pe strazile adiacente. Surse citate de corespondentii locali au declarat ca numerosi manifestanti si-au facut marea rugaciune de vineri in Al-Assi, piata devenita un loc traditional al protestelor. La Banias, nu departe de Hama, fortele de securitate au tras salve de avertisment, pentru dispersarea protestatarilor, care au iesit in strada imediat dupa rugaciunea traditionala de astazi de la pranz, informeaza Agerpres.

“Ingenunchiem doar in fata lui Dumnezeu', striga protestatarii, agitand ramurele de maslin inflorit. Oamenii vor ca presedintele Bashar al-Assad sa renunte la putere si exclud un dialog sau orice fel de negocieri cu acesta.

Hama, un oras cu 800.000 de locuitori, are o semnificatie coplesitoare - in 1982, presedintele de atunci, Hafez al-Assad (tatal lui Bashar) si-a trimis trupele pentru a inabusi o revolta organizata de opozitia sunita. Zeci de mii de oameni au fost ucisi atunci de fortele armate conduse personal de fratele presedintelui, Rifaat, unchiul lui Bashar. Cum aschia nu sare departe de trunchi, Bashar al-Assad l-a numit pe fratele sau, Maher, la conducerea Garzii Republicane si a Diviziei a Patra (unitate de elita), insarcinandu-l cu gestionarea actualei crize din Siria.

×