x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a convenit cu Macron asupra necesităţii unei inspecţii internaţionale la Centrala Zaporojie

Putin a convenit cu Macron asupra necesităţii unei inspecţii internaţionale la Centrala Zaporojie

19 Aug 2022   •   19:11
Putin a convenit cu Macron asupra necesităţii unei inspecţii internaţionale la Centrala Zaporojie
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

Aceasta este prima convorbire între preşedinţii Vladimir Putin şi Emmanuel Macron din luna mai până acum.

Vladimir Putin a avertizat, în cursul conversaţiei, că există riscul unei "catastrofe de amploare" la Centrala atomo-electrică Zaporojie, acuzând din nou armata ucraineană de lansarea unor atacuri în apropierea complexului.

"Preşedintele Rusiei a subliniat că bombardamentele sistematice asupra zonei în care se află Centrala atomică Zaporojie creează riscul unei catastrofe de amploare care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste", anunţă Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.

Preşedinţii Macron şi Putin au convenit asupra necesităţii efectuării "în cel mai scurt timp" a unei vizite a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Zaporojie.

Vladimir Putin a declarat că există probleme privind exporturile de produse agricole ruse, în pofida semnării acordurilor cu Ucraina prin intermediul Naţiunilor Unite şi Turciei. "Preşedintele Putin a subliniat că rămân obstacole în privinţa exporturilor ruse, ceea ce nu contribuie la soluţionarea problemelor securităţii alimentare mondiale", subliniază Kremlinul.

(sursa: Mediafax)

×