x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a spus “DA!”

Putin a spus “DA!”

de Sînziana Stancu    |    16 Apr 2008   •   00:00
Putin a spus “DA!”
Sursa foto: Alexander Nemenov/

Vladimir Vladimirovici Putin a acceptat invitaţia celui mai mare partid din ţară, Rusia Unită, de a-i fi conducător. Ca lider de partid şi viitor premier, Putin îl va putea “coordona” mai bine pe succesorul său.

Vladimir Vladimirovici Putin a acceptat invitaţia celui mai mare partid din ţară, Rusia Unită, de a-i fi conducător. Ca lider de partid şi viitor premier, Putin îl va putea “coordona” mai bine pe succesorul său.

 

 “Accept invitaţia partidului. Sînt pregătit să preiau responsabi­litatea suplimentară de şef al partidului”, a declarat Putin surîzător ieri, în ropotele aplauzelor celor peste 600 de delegaţi la congresul partidului Rusia Unită – cea mai mare şi puternică formaţiune politică, aflată la putere în ţară, scrie BBC online. Partidul deţine două treimi din locurile din Parlament şi îşi manifestă influenţa prin mijloace administrative şi financiare. Rusia Unită a adus amendamente noi statutului lui Putin, instituind funcţia de “preşedinte” al partidului, cu un mandat de patru ani, şi permiţînd ca aceasta să fie ocupată de o persoană care nu este membră a acestei formaţiuni politice.

Viitorul preşedinte, Dmitri Medvedev, care va prelua “cheile” Kremlinului de la Putin în luna mai dar va rămîne tot “ţarul” instalat însă în fotoliul de premier,  refuzase anterior oferta Rusiei Unite de a-i fi preşedinte, afirmînd că este “prematură”. 

 

CONTROL STRATEGIC. Potrivit analiştilor politici, de pe poziţia sa în partid, care nu implică o funcţie executivă, Putin va putea avea un control strategic asupra acestuia. Mai mult, fiind majoritar în Parlament, partidul său va putea controla sau dicta, practic, viitoarele decizii ale noului preşedinte Medvedev, prin votul în Executiv. Şi chiar dacă Medvedev ar vrea să-l demită pe Putin n-ar putea, pentru că, în votul din Parlament, se va lovi chiar de partidul acestuia. “Pu­terea rămîne, ca şi pînă acum, în biroul lui Putin”, este concluzia analistului politic rus Dimitri Oreşkin. Şi el, ca şi alţii, a comparat Rusia Unită cu fostul PC sovietic, al cărui secretar general era cel mai puternic om din ţară.


sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe