x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, gata să trimită forțe în Belarus, în sprijinul amicului Lukașenko

Putin, gata să trimită forțe în Belarus, în sprijinul amicului Lukașenko

27 Aug 2020   •   22:14
Putin, gata să trimită forțe în Belarus, în sprijinul amicului Lukașenko

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat astăzi că președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a cerut să creeze o forţă de poliţie de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat regimului său, a transmis Interfax, citată de Reuters şi EFE. Președintele rus a promis însă că nu va folosi contingentul disponibilizat pentru autoritarul lider belarus, susținut de Moscova, decât în cazul în care „situaţia scapă de sub control”, după cum s-a exprimat Putin la postul „Rossiya 1”.

Vladmir Putin a încercat să explice apoi că are această „obligație” față de Lukașenko, în virtutea acordurilor bilaterale şi multilaterale, respectiv Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă şi Uniunea Rusia-Belarus. El a adăugat, însă, că situaţia din Belarus este în curs de normalizare şi, deocamdată, nu consideră necesară folosirirea forţelor ruseşti în această ţară, în contextul crizei politice şi al manifestaţiilor ce continuă după alegerile prezidenţiale din 9 august, în care Lukaşenko a fost reales, într-un scrutin considerat de opoziție drept o mare „fraudă”.

În încheierea intervenției sale, șeful de la Kremlin nu a uitat să acuze puterile occidentale că încearcă să influenţeze evoluţiile din Belarus, în timp ce, în opinia sa, Rusia are faţă de Belarus un comportament mult mai moderat decât europenii şi SUA.

×
Subiecte în articol: Rusia trimite forțe în Belarus