x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin îl contraatacă pe Biden în Orientul Mijlociu

Putin îl contraatacă pe Biden în Orientul Mijlociu

de Şerban Mihăilă    |    19 Iul 2022   •   07:30
Putin îl contraatacă pe Biden în Orientul Mijlociu

Liderul de la Kremlin se va afla în Orientul Mijlociu în această săptămână, într-una din rarele sale vizite externe, menită să demonstreze că războiul prelungit și costisitor de pe teritoriul ucrainean nu a diminuat rolul Moscovei pe scena internațională.  În cea de-a doua călătorie oficială în afara Rusiei, de când țara sa a invadat Ucraina, Vladimir Putin se întâlnește astăzi, la Teheran, cu președinții Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

Vizita la Teheran pare să reflecte importanța pe care Putin o acordă menținerii influenței dobândite de Rusia în ultimii ani, în care s-a implicat intens pe plan militar și diplomatic în Orientul Mijlociu.

Călătoria lui Putin are loc la doar câteva zile după turneu președintelui american, Joe Biden, în regiune, în timpul căruia Casa Albă a încercat să mobilizeze Israelul și țările arabe pentru a contracara Rusia, China și Iranul. Cele trei puteri antiamericane și-au crescut simțitor influența în Orientul Mijlociu, într-un moment în care SUA și-au redus prezența în zonă.

În contextul invaziei din Ucraina, a izolării de către Occident, precum și a sancțiunilor impuse Rusiei, menținerea influenței în regiune devine și mai importantă pentru Kremlin. 

Frate cu Iranul

Putin încearcă să-și consolideze relația cu Iranul, unul dintre cei mai mari inamici ai SUA, care, ca și Rusia, este ținta unor sancțiuni americane sufocante. În ultimul timp, Teheranul a devenit un partener militar și comercial cheie pentru Moscova. 

În iunie și iulie, oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a examina dronele cu capacitate de atac produse de iranieni, susțin serviciile secrete americane, care consideră că Teheranul este pregătit să furnizeze Rusiei acest tip de armament sofisticat pentru războiul din Ucraina.

Potrivit unor oameni de afaceri și oficiali iranieni, citați de mass-media americane, Rusia ademenește acum regimul de la Teheran cu perspectiva livrărilor de cereale către Iran, țară a cărei populație a fost grav afectată de inflația prețurilor la alimente. În schimb, afirmă aceleași surse, Moscova cere ajutorul iranienilor pentru evitarea sancțiunilor internaționale. 

În luna mai, ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, a declarat că Teheranul a finalizat un acord pentru furnizarea a cinci milioane de tone de grâu și cereale, în urma unei întâlniri cu vicepremierul rus Alexander Novak. La rândul lui, demnitarul rus a confirmat că țara sa a discutat despre acorduri comerciale cu Iranul, dar nu a precizat și dacă a fost semnat vreunul.

Rușii se înghesuie acum în Republica Islamică, adesea pentru a discuta modalități de a ocoli sancțiunile, spun oamenii de afaceri iranieni, citați de publicația „The Wall Street Journal”. Tranzacțiile negociate includ vânzarea de către Iran, către cumpărătorii ruși, de îmbrăcăminte care să înlocuiască mărcile occidentale, precum și de piese de schimb pentru automobile, către producătorii de autovehicule din Rusia, aflați în dificultate. Au existat, de asemenea, discuții privind un coridor de export care să meargă din Rusia până în India, trecând prin Iran.

În timpul vizitei sale din luna mai, la Teheran, Novak a declarat că schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu 80%, de la an la an, ajungând la patru miliarde de dolari, în 2021. El se aștepta ca aceste schimburi să crească la 40 de miliarde de dolari, în viitorul apropiat.

Turcia, calul troian al lui Putin

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan are loc în condițiile în care Ankara a reușit să obțină statutul de arbitru în războiul din Ucraina. Turcia, membru NATO, care înaintea invaziei lui Putin intrase în conflict cu SUA din cauza flirtului diplomatic intermitent al lui Erdogan cu Moscova, a condamnat invazia rusă și a vândut drone militare Ucrainei, însă nu a impus sancțiuni Kremlinului.

În ciuda unei relații uneori tensionate cu Putin, liderul turc joacă acum rolul de arbitru pentru posibilul plan ONU de creare a unui coridor pentru reluarea exporturilor grânelor ucrainene prin Marea Neagră, precum și pentru eventuale discuții de pace.

Negociatorii ruși, ucraineni și turci au ajuns recent la un acord privind liniile generale ale unei înțelegeri pentru exportul maritim de cereale, sporind speranțele de a debloca o parte din cele 20 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole aflate în Ucraina. Acordul depinde acum în mare măsură de aprobarea lui Putin. 

Foarte probabil, Erdogan va folosi întâlnirea și pentru a face presiuni pentru o nouă operațiune militară turcă împotriva militanților kurzi din nordul Siriei, ce ar avea nevoie de acordul Moscovei, din cauza prezenței trupelor rusești în zonă.

Prieten cu toți

În pofida sancțiunilor occidentale, Rusia a menținut relații relativ cordiale cu o serie de țări din Orientul Mijlociu, inclusiv cu parteneri de securitate tradiționali ai SUA, precum Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Putin a cultivat relații personale cu liderii acestor state, oferind un parteneriat care nu este supus criticilor occidentale privind abuzurile guvernamentale asupra drepturilor omului.

De la invazia Ucrainei, Rusia a anunțat, de asemenea, că va folosi cereale și alte produse alimentare cheie pentru a-și recompensa aliații. Acest lucru ar putea oferi Rusiei o pârghie asupra unor țări precum Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, care se aprovizionează în proporție de peste 70% cu grâu din Ucraina și Rusia. Turcia obține, de asemenea, peste 80% din livrările sale de la cele două națiuni.

×
Subiecte în articol: vladimir putin