x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin mințit de consilieri, în timp ce rușii își doboară propriile avioane. Dezvăluiri ale serviciilor britanice de spionaj

Putin mințit de consilieri, în timp ce rușii își doboară propriile avioane. Dezvăluiri ale serviciilor britanice de spionaj

de Şerban Mihăilă    |    31 Mar 2022   •   12:51
Putin mințit de consilieri, în timp ce rușii își doboară propriile avioane. Dezvăluiri ale serviciilor britanice de spionaj
Sursa foto: Heprta

Degringolada armatei ruse pe frontul din Ucraina este rezultatul haosului existent la nivelul lanțului de comandă și al erorilor de judecată ale Kremlinului înainte și după declanșarea invaziei, susține agenția guvernamentală britanică de spionaj cibernetic (GCHQ). Informații prezentate de directorul agenției, Sir Jeremy Fleming, dezvăluie că soldații ruși, prost echipați și cu moralul la pământ, refuză să execute ordinele, își sabotează echipamentele militare, trec în tabără adversă și își doboară accidental propriile avioane.

Șeful GCHQ desființează invadarea „incompetentă” a Ucrainei, pe care o consideră un război eșuat, gândit prost încă de la început de Kremlin. Într-un atac fără precedent la adresa președintelui Vladimir Putin, Sir Jeremy Fleming afirmă că „războiul personal” declanșat de liderul Rusiei se întoarce acum împotriva Moscovei și, nu în ultimul rând, contra poporului rus. 

Erori de judecată

„Pare tot mai clar că Putin a judecat greșit situația la un nivel enorm!”, a declarat Fleming, într-un discurs rostit în capitala australiană, Canberra. „Este limpede că a judecat greșit rezistența poporului ucrainean”, a adăugat el.

„Putin a subestimat forța coaliției pe care acțiunile sale o vor galvaniza. A subestimat consecințele economice ale regimului de sancțiuni și a supraestimat abilitățile armatei sale de a obține o victorie rapidă”, a afirmat Fleming, citat de „Daily Mail”, care a vorbit cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a „Australian Signals Directorate”, echivalentul australian al GCHQ. 

„Comanda și controlul lor sunt în haos. L-am văzut pe Putin mințindu-și propriul popor în încercarea de a ascunde incompetența militară!”, a spus Fleming. „Totul se adaugă la greșeala strategică în privința căreia liderii occidentali l-au avertizat. A devenit războiul său personal, costul fiind plătit de oameni nevinovați din Ucraina și, din ce în ce mai mult, de cetățenii ruși”, a continuat el. 

„Marea ironie este că, prin acțiunile sale, Putin a atras asupra sa exact ceea ce încerca să evite: o țară, Ucraina, cu un sentiment reînnoit de națiune, o alianță, NATO, care este mai unită ca niciodată și o coaliție globală de națiuni care îi condamnă acțiunile”, a mai precizat el. 

„Acum îl vedem pe Putin încercând să își ducă planul până la capăt, dar nu reușește. Iar planul său B constă în și mai multă barbarie asupra civililor și orașelor!”, a spus directorul GCHQ.

„Rușii și-au doborât avioanele”

„Știm că această campanie a lui Putin este afectată de probleme - moral scăzut, eșecuri logistice și un număr mare de victime rusești (...) Am văzut soldați ruși - lipsiți de arme și de moral - refuzând să execute ordinele, sabotându-și echipamentele și chiar doborându-și accidental propriul avion!”, a mai afirmat Fleming. 

Concomitent, susține presa britanică, numeroși soldați ruși au dezertat, trecând în tabăra ucraineană.

„Putin, dezinformat de colaboratori”

Potrivit șefului GCHQ, care a vorbit apoi despre izolarea și abordarea autoritară a liderului de la Kremlin, propriii consilieri ai lui Putin îl mint asupra pierderilor înregistrate de Rusia pe linia frontului.   

Aceste afirmații au loc într-un moment în care serviciile de informații occidentale susțin că Putin nici măcar nu știa că armata sa folosea și pierdea recruți, iar președintele rus nu mai are acum încredere în conducerea Ministerului Apărării.  

×