x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin ne cere să fim pregătiţi pentru o nouă criză a gazului

Putin ne cere să fim pregătiţi pentru o nouă criză a gazului

04 Iun 2009   •   00:00
Putin ne cere să fim pregătiţi pentru o nouă criză a gazului

Vladimir Putin a pus în gardă Uniunea Europeană contra unei noi posibile crize a gazului în această vară. Primul ministru rus anticipează evenimentele ca urmare a intenţiei Rusiei de a opri complet aprovizionarea prin Ucraina dacă Kievul nu vrea să îşi plătească facturile. "Aceasta ar putea să se producă la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie: oprirea completă a tranzitului gazului nostru" prin Ucraina, a declarat el într-o conferinţă de presă la Helsinki.



"Noi traversăm cu toţii o criză economică foarte dură şi economia ucraineană suferă mai mult, probabil, decât altele. Nimeni în Rusia nu are intenţia să se bucure de dificultăţile ucrainene de a plăti produsele pe care le primeşte... Dar ele trebuie plătite. Gazprom are dreptul să ceară o plată în avans. Nu se va plăti în avans, nu va fi nici gaz"", a afirmat primul ministru rus în vizită în capitala finlandeză.

Profitând de vizita sa în Finlanda, ţară membră a UE, Putin a lansat din nou apelurile sale Uniunii Europene pentru ca ea să ajute Ucraina să îşi plătească gazul, explicând că Kievul nu are mijloacele financiare de a stoca în rezervoare subterane gazul necesar ţării pentru la iarnă.

Ucraina are nevoie de 500 de milioane de dolari /350 de milioane de euro/ pe lună până în octombrie pentru a stoca gazul necesar, fără ca ea să fie "obligată să pompeze gazul destinat Europei", a estimat Putin. Astfel că "noi propunem ca această problemă să fie reglementată cu UE. Dar toate tentativele noastre pe lângă Comisia Europeană au fost neproductive. Noi nu am primit decât un singur şi acelaşi răspuns: nu avem bani pentru Ucraina", a afirmat el.

Rusia repetă de mai multe săptămâni că Ucraina, lovită sever de criza economică mondială, ar avea dificultăţi să plătească facturile sale de gaz, ceea ce ar putea antrena o repetare a crizei gazului din ianuarie. Gazprom a închis atunci robinetul său spre Europa, afectând în jur de 12 ţări ale UE în plină iarnă. Kievul dezminte afirmaţiile Moscovei şi insistă asupra faptului că Ucraina va fi în măsură să îşi onoreze facturile.

×
Subiecte în articol: externe