x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin şi Medvedev, în vacanţă de lucru

Putin şi Medvedev, în vacanţă de lucru

de Sînziana Stancu    |    26 Mai 2009   •   00:00

Premierul şi preşedintele rus au deschis "prin muncă" sezonul vacanţelor de vară în luxoasele lor reşedinţe de la Soci.



Când se vorbeşte despre vacanţa de vară a primilor doi oameni în stat, se foloseşte termenul "vacanţă de lucru", scrie Komsomolskaya Pravda. Chiar dacă ei îşi petrec timpul în reşedinţele luxoase din Soci, au program de lucru obişnuit, asemănător cu cel de la Kremlin. Au întâlniri oficiale atât cu oameni din Rusia, cât şi din străinătate, program zilnic cu probleme de rezolvat, negocieri sau şedinţe. Nu le mai rămân decât câteva ore din zi să se bucure de soare, de apa mării şi de alte plăceri de sezon.

LOC ISTORIC
Reşedinţa prezidenţială din Soci este un loc istoric, cunoscut pe vremuri ca Bociarov Ruchei, proprietate ce i-a aparţinut bogatului negustor rus Bociarov până la revoluţia din 1917. În anii '30, pe pământul fostului bogătaş au fost ridicate reşedinţe de vacanţă pentru fostele oficialităţi sovietice. Leonid Brejnev a fost oaspete frecvent al acestei reşedinţe de vacanţă, unde îi plăcea să facă băi terapeutice. La un moment dat circula chiar zvonul că acele băi l-ar fi făcut să danseze din nou, după o perioadă în care abia mai putea să meargă.

Putin a început să vină la Soci în anul 2000. Bociarov Rucei era locul său favorit din staţiunea de la Marea Neagră. Anul trecut, când Medvedev a preluat reşedinţa de vacanţă, i-a propus lui Putin, care devenise premier, să o frecventeze ca în vremea când era preşedinte, însă el a refuzat propunerea, spunând că reşedinţa e în exclusivitate prezidenţială.

TRANSFORMĂRI
În perioada mandatului său prezidenţial, Putin a transformat terenul de tenis al predecesorului său, Boris Elţîn, în centru de presă, dotându-l cu o sală de computere, una de conferinţe şi un bar pentru ziarişti, unde au la dispoziţie gratuit ceai, cafea şi sandvişuri.  

Pentru Medvedev va fi a doua vară pe care o va petrece la Soci. Cel mai probabil, în august va sosi acolo. Va sta cu familia în casa cu două etaje, de la malul mării, o reşedinţă foarte intimă, ascunsă într-o vegetaţie luxuriantă. Aici au fost primiţi şi oaspeţi de peste hotare. Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia lui, Laura, au stat în această reşedinţă când au venit în vizită la Soci. Acolo, Bush a avut parte de un moment foarte amuzant. Putin i-a oferit un tur al reşedinţei prezidenţiale, iar când au ajuns în centrul de presă, unde corul făcea repetiţii pentru a le cânta preşedinţilor, Bush a dat nas în nas cu femeile din cor, îmbrăcate doar în lenjerie intimă, încercând să îşi îmbrace sofisticatele costume de scenă. Bush a rămas cu ochii larg deschişi şi fără cuvinte. În schimb, Putin a zâmbit şăgalnic.

Premierul rus a inaugurat deja sezonul vacanţelor la Soci. El l-a primit pe premierul italian, Silvio Berlusconi, la reşedinţa sa, Riviera, şi l-a invitat la masă la un restaurant de pe plajă, cu meniuri italieneşti.

Medvedev nu a ajuns încă la Soci. Prima sa vacanţă de preşedinte, de anul trecut, a fost una fierbinte, la propriu, pentru că imediat cum a ajuns la Soci a izbucnit războiul ruso-georgian.

×
Subiecte în articol: externe vacanta soci